Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

The story of B

Βιβλίο του Daniel Quinn, όχι ακριβώς συνέχεια του Ishmael (που είχα διαβάσει το 2005), αλλά στο περίπου. Στη wikipedia το ονομάζει spiritual sequel.

Ένας ιερέας στέλνεται από το τάγμα του να παρακολουθήσει τις ομιλίες του Β για να δουν κατά πόσο είναι ακίνδυνες ή όχι. Ο ιερέας τον βρίσκει, παρακολουθεί τις ομιλίες του και τις καταγράφει, γνωρίζεται με τον Β και μπαίνει πιο βαθιά στην φιλοσοφία του, χάνοντας στην πορεία την πίστη του.

Αυτή είναι με δυο λόγια η πλοκή του βιβλίου. Φυσικά το ζουμί όλο είναι στις ομιλίες και τη φιλοσοφία του Β πάνω στην εξέλιξη του ανθρώπου και το μέλλον του. Τι θεωρούμε ως αρχή του πολιτισμού μας και γιατί, τι συνέπειες είχε αυτό, τι ρόλο παίζει η θρησκεία. Δεν μπορώ να πω πως διάβασα κάτι που άλλαξε εντελώς τον τρόπο σκέψης μου ή το πώς βλέπω τον κόσμο γύρω μου, καθώς τον βλέπω ήδη έτσι. Σίγουρα είδα κάποια πράγματα σε μεγαλύτερο βάθος, διάβασα σκέψεις που δεν μου είχαν περάσει από το μυαλό ακριβώς έτσι. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν το είχα διαβάσει πχ στα 20-25 μου, θα είχε επισπευθεί ίσως η διαμορφωση της φιλοσοφίας μου για τα πάντα.

Το προτείνω σε όλους, όπως και το Ishmael, το οποίο βλέπω να ξαναδιαβάζω σύντομα. Δε θα αρέσει σε όλους, κάποιους θα τους ενοχλήσει ιδιαιτέρως ίσως… Αλλά είναι μια διαφορετική αντίληψη και καλό είναι να τα διαβάζουμε όλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.