Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Μέρος Γ’: Σπήλαιο Δηρού

Από την Καλαμάτα απέχει 2 ωρίτσες. Επειδή το κάναμε με στάσεις στη Στούπα και στο πήγαινε και στο έλα, ήταν ακόμα μικρότερη η διαδρομή και δεν μας κούρασε καθόλου. Ας μην ξεχνάμε πως ήμασταν 6 άτομα στο αυτοκίνητο και ήταν δύσκολα τα πράγματα!

Το σπήλαιο το είχα επισκεφθεί μικρή, αλλά το θυμόμουν ακόμα. Και νομίζω πως και τα παιδιά μου θα το θυμούνται για πολύ καιρό, γιατί είναι πραγματικά πάρα πολύ όμορφο. Εκεί μας είπαν πως βαθμολογείται ως το μεγαλύτερο και ομορφότερο σπήλαιο στον κόσμο. Έχει μήκος πάνω από 33 χλμ και φτάνει μέχρι τον Ταϋγετο, αλλά έχουν εξερευνηθεί μόνο τα 12 και από αυτά είναι επισκέψιμο μόνο το 1,5. Μάλιστα ο οδηγός μας είπε πως το κομμάτι που δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα είναι πολύ πιο όμορφο από αυτό που βλέπουμε.

Το εισητήριο είναι 12€ για τους μεγάλους και 7€ για τα παιδιά 3-13 χρονών. Φοράς σωσίβιο και κράνος, κατεβαίνεις και μπαίνεις σε μια βαρκούλα. Το κράνος είναι γιατί σε ορισμένα σημεία η οροφή είναι πολύ χαμηλά και μπορεί να χτυπήσεις το κεφάλι σου σε κανένα σταλακτίτη. Ο οδηγός έχει μάθει απέξω αυτά που λέει και είναι σα να ακούς κασετοφωνάκι. Τόσο πολύ που άμα τον ρωτήσεις κάτι που σου έχει ήδη πει, ξεκινάει να σου απαντήσει αλλά συνεχίζει και με τα παρακάτω.
Δηλαδή: – Ζουν καθόλου ψάρια εδώ; – Στο νερό ζουν χέλια, στην ατμόσφαιρα αράχνες και νυχτερίδες. Η θερμοκρασία είναι σταθερή, 12 βαθμούς στο νερό 17 στην ατμόσφαιρα.
Σκέτο δεν παίζει να στο πει.Κάνεις λοιπόν 1200 μ με τη βάρκα, τα οποία τα πας βέβαια με την ταχύτητα που θέλει ο οδηγός. Χωρίς καθυστέρηση. Μετά όμως έχεις άλλα 300 μέτρα να κάνεις με τα πόδια, όπου πραγματικά χαζεύεις όσο θέλεις.

Είναι καταπληκτική εμπειρία.

100_2995.jpg 100_3005.jpg 100_3028.jpg 100_3041.jpg

3 thoughts on “Μέρος Γ’: Σπήλαιο Δηρού

  1. ASPROULA

    κι εγω εχω παει κι ειναι παρα πολυ ωραια! πως χορεσατε 6 ατομα στο αυτοκινητο? αλλα, τωρα που το σκευτομαι, ολοι οι καλοι χωρανε!

  2. Pingback: Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα » Blog Archive » Εκδρομή Αρεόπολη - Δηρός 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.