Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Code girls

Τα κορίτσια δεν ενδιαφέρονται για την τεχνολογία, τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό.

Αυτό τουλάχιστον επικρατεί μέχρι τώρα στην κοινωνία μας, ή αυτό θεωρεί η κοινωνία πως ισχύει. Προφανώς (με τη δουλειά που κάνω και τα ενδιαφέροντά μου), εγώ διαφωνώ κάθετα. Τα κορίτσια θα μπορούσαν να ασχοληθούν με όλα αυτά με μεγάλη επιτυχία. Για κάποιο λόγο όλοι θεωρούν πως τα κορίτσια είναι καλύτερα στα φιλολογικά μαθήματα και δεν έχουν ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και την τεχνολογική κατεύθυνση. Εγώ από την άλλη γνωρίζω πολλά κορίτσια, με πρώτη την κόρη μου, αλλά και τις περισσότερες φίλες της, συμμαθήτριες και δικές της και του Γιώργου, που αντιθέτως έχουν κλίση στις θετικές επιστήμες. Είναι καιρός να αλλάξει η νοοτροπία όλων, να πιστέψουμε στις ικανότητες των κοριτσιών και να τις προτρέψουμε να ακολουθήσουν αυτό στο οποίο είναι καλές, ακόμα και αν είναι η τεχνολογική κατεύθυνση.

Πιστεύω πως το λάθος βρίσκεται στη συμπεριφορά όλων. Κάνουν λάθος οι γονείς, όταν βλέπουν τα κορίτσια σαν μικρές πριγκίπισσες που δεν κάνει να ασχολούνται με “αγορίστικα” πράγματα, επιστήμες, εργαλεία, υπολογιστές. Αυτό το βίντεο νομίζω το λέει πολύ καλά αυτό:

Και οι λοιπή κοινωνία όμως δεν κάνει τίποτα για να προωθήσει τα κορίτσια προς αυτή την κατεύθυνση. Σκεφτείτε τι βλέπουν τα κορίτσια για παράδειγμα στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, όταν οι ταινίες δείχνουν κάποιον να ασχολείται με υπολογιστές… Είναι συνήθως κάτι nerds που δεν βρίσκουν κοπέλα ή φίλους με τίποτα, κολλημένοι στον υπολογιστή τους, με προβλήματα κοινωνικοποίησης, μέσα στη μπίχλα. Γιατί ένα κορίτσι να θέλει να το κάνει αυτό;;;

Ποιός θα δείξει στα κορίτσια πως ο προγραμματισμός και η τεχνολογία δεν είναι κάτι βαρετό, αλλά αντίθετα μπορεί να είναι κάτι απίστευτα δημιουργικό, στο οποίο θα μπορούσαν να είναι όχι απλώς καλές, αλλά άριστες; Στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετά κινήματα και οργανισμοί που ωθούν τις κοπέλες και τις γυναίκες στην τεχνολογία. Εδώ δεν είχα δει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα. Μέχρι που έγινε το Code Girls, το οποίο έφερε στην Καλαμάτα το Mataroa! 50 κορίτσια 10-16 ετών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον προγραμματισμό, να δουν ότι ΜΠΟΡΟΥΝ να το κάνουν. Μέσα σε 4 μέρες πήραν βασικές γνώσεις html και css, έφτιαξαν τη δική τους ιστοσελίδα και μέτρησαν τις δυνάμεις τους σε κάτι διαφορετικό. Θεωρώ εξαιρετική την κίνηση αυτή και μακάρι να συνεχιστεί.

Πήγε και η Ιωάννα φυσικά και έγινε code girl! Όχι μόνο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά έδειξε και κλίση προς τον προγραμματισμό (παιδί του μπαμπά της κανονικά!) Πήγε στην αρχή στο μικρό τμήμα (το 10-13 ετών), αλλά την μετέφεραν στο άλλο με τα μεγάλα κορίτσια γιατί… μπορούσε! Ένιωσε ξεχωριστή, της άρεσε και είπαμε πως θα συνεχίσουμε τα μαθήματα εδώ στο σπίτι.

Η Ιωάννα έχει την τύχη βεβαίως να έχει δυο γονείς που μπορούν να της κάνουν τέτοια μαθήματα. Μακάρι να γινόταν κάτι να μπορούσαν να κάνουν όσα παιδιά ενδιαφέρονται. Και δε θα μιλήσω πια μόνο για κορίτσια. Κορίτσια και αγόρια πρέπει να δουν τον προγραμματισμό με άλλο μάτι. Με όποιον έχει ασχοληθεί λιγάκι και αν μιλήσει κανείς εδώ στην Ελλάδα θα δει πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη προγραμματιστών. Δε μιλάω για άτομα που φτιάχνουν ιστοσελίδες, μιλάω για κανονικούς προγραμματιστές. Η αγορά μεγαλώνει, όλοι ζητάνε προγραμματιστές, τόσο για υπολογιστές, όσο και για εφαρμογές σε τάμπλετ και κινητά και δεν υπάρχει προσφορά.

(οι φωτογραφίες είναι από το mataroa)

4 thoughts on “Code girls

  1. Θανάσης

    Πολυ καλα τα λες!
    Μοιρασου το με αλλους και στα σοσιαλ μυδια.

  2. ka8y

    Τι ωραία δράση! Θέλω να δω αν μπορούμε να οργανώσουμε κάτι αντίστοιχο στη Λήμνο! Όταν δίδασκα μια χρονιά σε δημοτικό (που δεν θέλω να την θυμάμαι γενικώς) έκανα στην Ε και ΣΤ τάξη Scratch.. Ε ναι, τα κορίτσια σκίζανε!

  3. Στέλλα Post author

    Ka8y και scratch είχε κάνει το mataroa εδώ και είχαν δείξει και πάλι μεγάλο ενδιαφέρον όλα τα παιδιά. Είναι εξαιρετικό. Το code girls θα γίνει και στην Κοζάνη αν δεν κάνω λάθος. Μπορείς να επικοινωνήσεις με το mataroa να δεις μήπως μπορεί να γίνει και αλλού. Μακάρι!

  4. Sophia

    To Scratch είναι μια πολύ καλή αρχή. Στην βιβλιοθήκη το έχω σε δύο υπολογιστές εγκατεστημένο (αν και μπορούν να δουλέψουν και online) και μπορούν τα παιδιά στα διαλείμματα ή στα κενά τους να δοκιμάσουν να φτιάξουν πράγματα. Αρέσει σε αγόρια και κορίτσια αδιακρίτως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.