Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Ευχαριστίες

Η κυβέρνηση θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά:

  • Το ΠΑΣΟΚ το οποίο πέρασε αυτόν τον εξαιρετικό εκλογικό νόμο
  • Το 3% του πληθυσμού που αποφάσισε να ρίξει λευκό ή άκυρο
  • Το 26% που δεν έκανε τον κόπο να ψηφίσει (και ειδικά το 47% του νομού Λακωνίας, το 39% του νομου Αρκαδίας και το 37% του νομού Μεσσηνίας)
  • Το 3% που ψήφισε μικρά κόμματα που δεν μπήκαν στη βουλή

Και καλά, εμείς οι τελευταίοι είχαμε τους λόγους μας που δώσαμε την ψήφο μας εκεί που τη δώσαμε. Οι υπόλοιποι; Εσείς που για να διαμαρτυρηθείτε για τις φωτιές και τα σκάνδαλα αποφασίσατε να κάτσετε σπίτι σας, τι καταλάβατε; Κάτι κάνατε στην κυβέρνηση; Δυστυχώς η ανατροφή μου δεν μου επιτρέπει να πω τι της κάνατε της κυβέρνησης. Έχετε μήπως καταλάβει τι θα γινόταν αν αυτό το 26% πήγαινε σε κάποιο κόμμα;

Η Ιφιμέδεια τα είπε όπως ακριβώς τα σκέφτομαι κι εγώ.  Έχουμε την κυβέρνηση που μας αξίζει. Δυστυχώς.

8 thoughts on “Ευχαριστίες

  1. Χριστίνα

    Βρε, Στέλλα συγγνώμη αλλά για να καταλάβω, θεωρείς ότι η προσωπική ευθύνη κάποιου που απείχε είναι μεγαλύτερη από εκείνου που ψήφισε κόμμα, το οποίο γνώριζε ότι δεν πρόκειται να μπει στη Βουλή, επειδή το σύνολο όσων απείχαν είναι μεγαλύτερο από το σύνολο όσων ψήφισαν μικρά κόμματα, που ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι δεν μπαίνουν με καμμία δύναμη στη Βουλή;

    Το αποτέλεσμα και κυρίως το γεγονός της αυτοδυναμίας βασίστηκε στην αποχή και στα μικρά κόμματα. Ο.Κ. Απ’ την άλλη, όμως, η προσωπική ευθύνη είναι σαν τη σκια (όπως έλεγε και το ΚΚΕ) σε ακολουθεί πάντα και παντού. Και επιπλέον δεν είναι μετρήσιμη σε ποσοστά.

    Καλησπέρα

  2. Koyan

    Στέλλα, Χριστίνα, το να ψηφίσεις ένα μικρό κόμμα γιατί σε αντιπροσωπεύει δεν το θεωρώ κακό ή ότι επιφέρει ευθήνη. Το να υποπέσεις θύμα σε εκβιασμούς “ψήφισε κόμμα που έχει δυνατότητες να βγει γιατί αλλιώς υποστηρίζεις το πρώτο κόμμα” το θεωρώ πολύ κακό. Και χειρότερο από όλα θεωρώ το να βάζεις τέτοιους εκβιασμούς στον λαό που υποτίθεται εκπροσωπείς. Κατάπτυστο, αισχρό θεωρώ το ότι οι εθνοπατέρες ταΐσαν εαυτούς ψηφίζοντας για εκλογικό νόμο οτιδήποτε διαφορετικό από την απλή αναλογική. Οι κύριοι και οι κυρίες που ψήφισαν εκλογικούς νόμους διαφορετικούς από την απλή αναλογική (άν θυμάμαι καλά το ΚΚΕ είχε αντιδράσει και πάντα ζήταγε απλή αναλογική) καταλύουν την έννοια της δημοκρατίας (πχ. οι οικολόγοι πράσινοι ψηφίστηκαν από το 1%, άρα κατά την άποψή μου θα έπρεπε να αντιπροσωπεύονται από 3 βουλευτές).

    Τώρα, το να μην παει κάποιος να ψηφίσει το καταλαβαίνω απόλυτα. Δεν γουστάρει, δεν παει. Αλλά για τα πολλά επόμενα χρόνια, όχι μόνο για αυτή την τετραετία, κατ’ εμένα πάντα, δεν έχει αυτός κανένα, μα κανένα δικαίωμα να παραπονιέται για την κατάντια της πολιτικής, για την κατάντια της χώρας, για τους φόρους που του βάζουν, για τα άνισα δικαιώματα. Γιατί αυτός επέλεξε ότι δεν τον νοιάζει ποιός θα βγεί. Και άρα (κατ εμένα πάντα) δεν τον νοιάζει και τί θα κάνει.

    Γιατί το 26% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό. Όταν κυβερνήσεις παίζονται στο 1%, όταν το πρώτο κόμμα βγαίνει με 31,02% των ψηφοφόρων (41.84% του 74.14% των φηφοφόρων) το 26 είναι πολύ μεγάλο παναθεμάτο.
    Προσοχή, δεν τους αποδίδω ευθύνες: έχουν φροντίσει μόνοι τους να αποποιηθούν οποιασδήποτε ευθύνης με το να μην ψηφίσουν. Αλλά λέω σε όλους αυτούς τους 2.564.000 ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν ότι με το να μην ψηφίσουν αποποιούνται του δικαιόματός τους να διαμαρτύρονται για όσα παθαίνουμε όλοι μας.

  3. Στέλλα Post author

    Ναι Χριστίνα, ακριβώς αυτό θεωρώ. Πως έχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη αυτός που έκατσε σπίτι του και άφησε τους άλλους να αποφασίσουν για αυτόν.
    Το να ψηφίσεις μικρό κόμμα δε το θεωρώ κακό. Ναι, με αυτόν τον εκλογικό νόμο, η ψήφος μου ευνόησε την κυβέρνηση. Κακό. Δεν το θέλω. Αλλά αν πέσω στο τριπάκι “ψηφισε ΚΚΕ που είσαι σίγουρος ότι θα μπει” ή “ψήφισε ΠΑΣΟΚ για να μη βγει ο άλλος”, πάλι χαμένη θα είμαι. Γιατί θα βγει κάποιος που δεν με εκπροσωπεί. Που δεν αντιπροσωπεύει τα πιστεύω μου. Που θα βγει μόνο από αρνητικούς ψήφους. Αν από την άλλη ψηφίσω αυτούς που πιστεύω πως με αντιπροσωπεύουν, και αν το κάνουν και άλλοι αυτό, τότε αυτό το μικρό κόμμα θα μπει στη βουλή. Εάν από αυτό το 26%, το 3% μόνο ψήφιζε το ίδιο μικρό κόμμα, αυτό θα έμπαινε στη βουλή.
    Έτσι είμαι εντάξει με τον εαυτό μου. Ψήφισα αυτούς που θεώρησα πως θα με αντιπροσώπευαν καλύτερα. Όποιος έκατσε σπίτι του, τι πέτυχε;;;

  4. Χριστίνα

    “Έτσι είμαι εντάξει με τον εαυτό μου.”
    Στέλλα μου, και εκείνοι που απείχαν εντάξει αισθάνονται με τον εαυτό τους.

    “Ψήφισα αυτούς που θεώρησα πως θα με αντιπροσώπευαν καλύτερα”
    Υποθέτω ότι πολλοί από αυτό το 26% δεν ψήφισαν, γιατί δεν θεώρησαν ότι τους αντιπροσώπευε κάτι από όλα αυτά.

    “Όποιος έκατσε σπίτι του, τι πέτυχε;;;”
    Κατά τη γνώμη μου ό,τι και εκείνος που έριξε λευκό ή άκυρο. Τίποτα. Και εννοώ ότι καλώς ή κακώς αυτό που καταγράφεται στα μυαλά των χοντρόπετσων που μας κυβέρνησαν/κυβερνούν/θα μας κυβερνούν είναι ο “ήχος” που κάνει το τρίξιμο της καρέκλας τους. Και δυστυχώς με το υπάρχον εκλογικό σύστημα αυτή η καρέκλα δεν τρίζει ούτε με αποχή, ούτε με λευκά και άκυρα. Να διευκρινίσω ότι καλοί μου φίλοι επέλεξαν λευκό / άκυρο και κάποιοι απείχαν (και απέχουν εδώ και χρόνια επενδύοντας το ιδεολογικά). Σεβαστό κατ’ εμέ.
    Τεσπά… χάρηκα που τα είπαμε και με τους δυό σας. Σας διαβάζω εδώ και ένα χρόνο αλλά είναι το πρώτο μου σχόλιο.
    Καληνύχτα και φιλιά στα ζουζούνια σας.

  5. Στέλλα Post author

    Σεβαστή είναι η άποψη όλων, ακόμα και όταν δεν συμφωνούμε μαζί τους. Αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας. Και μόνο έτσι μπορεί να γίνει συζήτηση της προκοπής.
    Χάρηκα κι εγώ που τα είπαμε και ευχαριστούμε για τα φιλιά 🙂

  6. Θανάσης

    Να πω κατι για την αποχη μου μολις σε αυτες τις εκλογες συνειδητοποιησα (ζωντας στην Αυστραλια). Μεγαλο ποσοστο της αποχης οφειλεται σε ελληνες μεταναστες που εχουν φυγει δεκαετειες τωρα απο την ελλαδα αλλα βεβαια διατηρουν την υπηκοοτητα και το εκλογικο τους δικαιωμα. Με μια πρωτη εκτιμηση θα ελεγα οτι ειναι τουλαχιστον 1εκ απο τα 2.5 εκ που δεν ψηφησαν. Για να κανουμε ενα γρηγορο υπολογισμο: εκτιμηση πληθυσμου μεσα στην ελλαδα 2006 = 11.1εκ,
    παιδια ηλικιας 0-18χρονων 2εκ, (πηγη statistics.gr) μεταναστες χωρις υπηκοοτητα και τουριστες ~ 1εκ. υπολοιπο με δικαιωμα ψηφου (εγγεγραμενοι στους εκλογικους καταλογους) = 8.1 εκ. Αρα υπαρχουν περιπου 1.7 εκ. εγγεγραμενοι στους εκλογικους καταλογους που ζουν εκτος Ελλαδος (δεν επεσα μεσα τελικα).
    Αρα απο τα 2.5 εκ που δεν ψηφησαν μονο οι 800.000 ειναι αυτο που εννουμε πραγματικα απεχοντες. Ερχονται βεβαια διαφοροι Ελληνες του εξωτερικου με αφορμη τις εκλογες αλλα δεν θεωρω το ποσοστο τους μεγαλο. Αφηστε που υπαρχουν διαφοροι στην Ελλαδα που αδυνατουν να ψηφησουν (αρρωστοι, υπερηλικες), οποτε 800.000 μου φαινεται μαλλον καλη εκτιμηση.

    Ο Καραμανλης υποσχεθηκε ψηφο στους ομογενεις απο τις επομενες/μεθεπομενες εκλογες. Να σας πω δεν ξερω ποσο καλο ειναι αυτο. Γιατι να ψηφηζει καποιος αποκομενος δεκαετειες τωρα απο την Ελλαδα (ή ουτε καν συνδεδεμενος ως δευτερης γενιας ομογενης) την τυχη των Ελληνων στην Ελλαδα;; Δεν ειναι ομως ολοι ετσι (πχ υπαρχουν πολυ φοιτητες στην Αμερικη και στην Ευρωπη). Πως τους ξεχωριζεις; Πρακτικα αδυνατο και φιλοσοφικα δυσκολο. Εδω σας θελω…

  7. apos

    O κόσμος, αγαπητή Στέλλα, καταψήφισε την κυβέρνηση: Δεν είναι λίγο να χάσεις μέσα σε 3,5 χρόνια 4%. Είναι παραπάνω από ικανό ως ποσοστό να σε στείλει στο σπίτι σου να κάνεις παρέα με τον Στρατηγό άνεμο και άλλες τέτοιες ανοησίες. Θα μου πεις, πήρε 41%. Ναι, γιατί υπάρχει ένας κόσμος που ψηφίζει πάντα το “κόμμα του”. Και αυτό δεν ισχύει μόνο με τη ΝΔ. Ισχύει με όλα τα κόμματα.
    Απλά, αγαπητή, επειδή δεν βρέθηκε κανένας άλλος στην πιάτσα, αυτοί που έφαγαν το φτύσιμο, ξέμειναν να κυβερνούν πάλι παρέα με τον Βορίδη, τον Αδωνι, τον Πλεύρη και κάτι άλλα ‘μπουμπούκια’, που τώρα δεν μου έρχονται στο νου.
    Όσο για το ποσοστό των πολιτών που δεν ψήφισαν, το ποσοστό είναι σχεδόν σταθερό στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Προφανώς κάποιοι σταθερά δεν πάνε. Μόνο αν το κράτος εφάρμοζε τις λεγόμενες ‘ποινικές’ κυρώσεις, θα μπορούσαμε να μάθουμε τι στο καλό είναι αυτοί οι άνθρωποι. Αμφισβητούν το σύστημα και τη διαδικασία ή απλά έτυχε για μια σειρά από λόγους; Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Να σου πω όμως την προσωπική μου εμπειρία: σταθερά εδώ και 20 χρόνια έχω 4 μέλη της οικογένειάς μου που δεν ψηφίζουν απλά και μόνο επειδή δεν ζουν στην Ελλάδα. Δεν αμφισβητούν τίποτα. Απλά δεν ζουν εδώ. Επομένως?
    (σόρρυ αν σε κούρασα)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.