Ψωμάκι ζυμώνω χρόνια τώρα. Αλλά συνήθως έπαιρνα προζύμι, ζύμωνα για ένα διάστημα, μετά έπεφτε δουλειά και δεν προλάβαινα και παράταγα το ζύμωμα. Μετά από καιρό το θυμόμουν ξανά, ξάνα προζύμι, ξανά ζύμωμα και πάλι παράτημα μετά από λίγο καιρό.
Τους τελευταίους μήνες όμως έχω ξεκινήσει ξανά και αυτή τη φορά δε νομίζω πως θα σταματήσω. Είναι πολύ όμορφη συνήθεια. Ο κόπος δεν είναι πολύς, βγάζεις το άχτι σου στο ζύμωμα, το σπίτι μυρίζει θαυμάσια και το ζεστό φρέσκο ψωμί μετά δεν συγκρίνεται με τίποτα.
Το σύνηθες λοιπόν είναι να φτιάχνω ζύμη με δυό κιλά αλεύρι (ανακατεύω διάφορα αλεύρια). Με αυτή τη ζύμη φτιάχνω 2 φρατζόλες (τις ψήνω μέσα σε φόρμες ορθογώνιες), κρατάω ένα κομμάτι για προζύμι και ένα κομμάτι με το οποίο φτιάχνω τηγανόψωμα. Αφού ψηθούν τα ψωμιά, το ένα το κόβουμε με ειδικό μηχάνημα σε φέτες λεπτές και το χρησιμοποιούμε ως ψωμί για τοστ. Το άλλο το έχουμε για να κόβουμε ψωμί για το φαγητό κλπ. Κρατάνε κάτι λιγότερο από μια εβδομάδα. Φυσικά επειδή είναι από προζύμι σκέτο, χωρίς μαγιά, διατηρούνται φρέσκα για όλο αυτό το διάστημα.
Εάν σας ενδιαφέρει, έχω συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες για το ψωμί (και συνταγές) στις Συνταγές.
Απιστευτος συνδιασμος ζεστο ψωμι με βουτυρο!!!