Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Artemis Fowl

Πριν πολλά χρόνια, έβλεπα τα βιβλία του Άρτεμις Φάουλ στα βιβλιοπωλεία και μου φαινόταν από το στήσιμο και το εξώφυλλο πως ήταν άλλος ένας κλώνος του Χάρι Πότερ. Διάβαζα για μαγεία και ένα δεκάχρονο αγόρι και η εντύπωση αυτή ενισχυόταν. Έτσι δεν έδωσα ποτέ σημασία και το είχα καταχωρήσει στο μυαλό μου ως κάτι που μάλλον δεν αξίζει. Πόσο λάθος έκανα! Τίποτα από αυτά δεν ισχύει, τα βιβλία δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της Rowling και φυσικά ο Άρτεμις δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Χάρι, πέρα του ότι είναι και οι δυο δεκάχρονα αγόρια (στην αρχή), με μαύρα μαλλιά.

Ο Άρτεμις είναι μια ιδιοφυία, ένα υπερ χαρισματικό παιδί, με σκέψη, ντύσιμο και συμπεριφορά ενήλικα. Χρησιμοποιεί την εξυπνάδα του για να σχεδιάσει και να εκτελέσει πράξεις που θα του φέρουν χρήμα, οι οποίες φυσικά δεν είναι νόμιμες (teenage criminal mastermind είναι η περιγραφή). Η πορεία και η ζωή του θα αλλάξουν όταν ανακαλύπτει τον κόσμο των ξωτικών και τη μαγεία. Τα ξωτικά ζουν στο υπέδαφος της Γης και προσπαθούν να έχουν όσο λιγότερες σχέσεις γίνεαι με τους ανθρώπους. Ο Άρτεμις γίνεται ο νούμερο ένα ύποπτος και εχθρός, με την πρώτη συνάντησή τους.

Στα οκτώ βιβλία του (συν ένα μικρούλι), ο πλανήτης κινδυνεύει και σώζεται πολλές φορές, ο Άρτεμις ζει πολλές περιπέτειες και αποκτά άλλες διαστάσεις, ενώ εμείς αποκτούμε πολλούς αγαπημένους χαρακτήρες. Είναι φυσικά βιβλία εφηβικά, αλλά εξαιρετικά έξυπνα, που τα ρουφήξαμε οικογενειακώς! Μου θύμισαν το στυλ του Sculduggery, με το ίδιο έξυπνο χιούμορ. Δυστυχώς δεν κυκλοφορούν πλέον στα ελληνικά, καθώς ο εκδοτικός οίκος έκλεισε και δεν έχει πάρει κανείς ξανά τα δικαιώματα. Το θεωρώ απίστευτο κρίμα αυτό…

Δηλώνω λοιπόν Φαουλίτσα (χεχε) και πολύ στεναχωρημένη που έκλεισε η σειρά και ο Eoin Colfer δε θα γράψει άλλο βιβλίο με αυτόν! Θα τσεκάρω όμως τι άλλα βιβλία έχει γράψει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.