Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Βαρκελώνη: τα αξιοθέατα (2)

Η Βαρκελώνη είναι πολύ ωραία έστω και αν απλώς την περπατήσεις! Μέχρι πριν λίγα χρόνια πολλά πράγματα ήταν δωρεάν, τώρα όμως έχουν βάλει εισητήριο στα πάντα σχεδόν και μάλιστα με εξωφρενική τιμή. Εσύ επιλέγεις αν θα πληρώσεις ή όχι, τι θα δεις απ’ έξω και τι θα υπομείνεις τις ουρές για να δεις -εφόσον αξίζει τα λεφτά του…

1) Για παράδειγμα, περπατώντας μπορείς να δεις τα εξής σπίτια:
1α. Casa Mila (La Perdera)
Και ποιός δεν έχει δει φωτογραφίες από αυτή την κυματιστή πολυκατοικία! Ξέρατε όμως πως θεωρείται πρωτοποριακή ως προς τις ανέσεις; Έχει τέλειο εξαερισμό και υπόγειο γκαράζ!!! Θα μας τρελάνει αυτός ο Γκαουντί λεμε… Ήταν τόσο μπροστά για την εποχή του… Ένα άλλο πράγμα που έμαθα ήταν πως έκανε ανακύκλωση! Ή ακόμα καλύτερα επαναχρησιμοποίηση.Για παράδειγμα, όταν έφτιαξε κάτι για έναν έμπορο υφασμάτων πήρε το ξύλο από τα κασόνια στα οποία ερχόταν το ύφασμα και τα μηχανήματα και το έκανε καθίσματα. Και με τις μύτες από τα μηχανήματα έκανε κάγκελα…

2015-12-27 11.51

DSC_6898

2015-12-27 12.02

Μπορείς να το δεις απ’ έξω, μπορείς και να μπεις μέσα και να ανέβεις στην ταράτσα με τις γνωστές καμινάδες. Όμως για να δεις τις καμινάδες θες 20 ευρουλάκια το άτομο. Όταν μιλάμε για οικογένεια καταλαβαίνετε πως είναι μάλλον απίθανο να δώσεις 80 ευρώ για να δεις κάτι καμινάδες…

1β. Block of Discord (κάτι σαν να λέμε “το τετράγωνο της έριδος”)

4 σπίτια από 4 διαφορετικούς αρχιτέκτονες αποτελούν αυτό το τετράγωνο. Είναι όλα περίεργα και διαφορετικά μεταξύ τους και μπορείς να τα χαζέψεις για ώρα. Ποιό είναι το πιο όμορφο απ’ όλα;

Casa Batlló (Gaudi)

Το πιο όμορφο από τα 4 φυσικά! Με τα μπαλκόνια σα μάσκες και την οροφή σαν πλάτη δράκου. Θα ήθελα να μπω μέσα, αλλά και πάλι έχει 22,5 ευρώ η είσοδος. Όταν περάσαμε απ’ έξω ίσως και να τα έδινα (τουλάχιστον εγώ που ήθελα), αλλά είχε και μια ουρά τρια χιλιόμετρα… Αν θέλετε λοιπόν να το δείτε αξίζει ϊσως να ψάξετε για εισητήρια που παρακάμπτουν τη γραμμή (+5€ βέβαια).

2015-12-27 12.14

Casa AmatllerCasa Lleó-Morera, Casa Mulleras, τα υπόλοιπα 3 σπίτια στο ίδιο τετράγωνο.

discord

2) Ή μπορείς να περιηγηθείς στην παραλία, κατεβαίνοντας τη La Rambla και φτάνοντας στο άγαλμα του Κολόμβου και το λιμάνι.

Η La Rambla έχει πάντα κόσμο. Περπατάς το πρωί και λες “πωωω πού βρέθηκε τόσος κόσμος πρωινιάτικο;” Και μετά βρίσκεσαι εκεί το βράδυ και καταλαβαίνεις πως το πρωί δεν ήταν τίποτα! Δε μπορείς να πάρεις ανάσα από τον κόσμο! Μόνο στη Λευκή Νύχτα είχαμε εδώ στην Καλαμάτα τόσο κόσμο να περπατάει στον κεντρικό δρόμο.

rambla

Πάνω βλέπετε τη μέρα, κάτω το βράδυ και μάλιστα με κάτι τύπους πίσω μας που δίνουν δωρεάν αγκαλιές!

Στο μεταξύ εσύ περπατάς στο πεζοδρόμιο και στις άκρες του έχει πολλά μαγαζάκια, κυρίως ανθοπωλεία, αλλά και με τουριστικά είδη, παγωτά κλπ Και ανάκατα με αυτά θα δει κανείς πολλούς αρτίστες, ζωγράφους αλλά και τύπους που κάνουν τα αγάλματα.

limani

2015-12-28 11.27

Το άγαλμα του Κολόμβου δεσπόζει στο λιμάνι.

3) Μπορείς να κάνεις βόλτες στη Γοτθική συνοικία.

Θα ξεγελαστείς λιγάκι βέβαια, καθώς μεγάλο μέρος της είναι ξαναχτισμένο έτσι ώστε να μοιάζει γοτθικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένο τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι πολύ ωραία η βόλτα όμως εκεί, είναι ολοφάνερη η διαφορά με την υπόλοιπη πόλη. Τα στενά είναι… εξαιρετικά στενά! Φτιαγμένα ίσα για να μπορεί να περάσει το κάρο, βλέπεις πως στη βάση είναι φαρδύτερα και αν κοιτάξεις προς τα πάνω τα σπίτια θα δεις πως συγκλίνουν (δεν περνούσαν κάρα στον τρίτο όροφο…). Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και συγκρούσεις, ήταν μονοδρομημένα και στην αρχή του κάθε στενού υπήρχε η ταμπέλα που όριζε αν είναι είσοδος ή έξοδος.

gothic

4) Μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου στα διάφορα πάρκα στην πόλη. Ενδεικτικά θα πω 2 (γιατί εμείς αυτά είδαμε), αλλά υπάρχουν και άλλα, όπως υπάρχει και βοτανικός κήπος.

4α. Park Güell

Από αυτό το πάρκο έχετε σίγουρα δει τα κυματιστά χρωματιστά μπαλκόνια καθώς και την πασίγνωστη σαύρα. Ε, για να δεις αυτά τα δυο πρέπει πλέον να πληρώσεις. Στο υπόλοιπο πάρκο πας δωρεάν και κάνεις τις βόλτες σου, ακούς τους διάφορους πλανόδιους που παίζουν μουσική εδώ κι εκεί, περνάς χρόνο μέσα στους παραμυθένιους διαδρόμους… Αν θες μπορείς να χαζέψεις τα χρωματιστά μπαλκόνια από λίγο πιο μακριά. Απλώς δεν θα δεις τη σαύρα και το εσωτερικό του κτηρίου με τα μπαλκόνια (7€ το άτομο).

2015-12-29 17.25

2015-12-29 17.29

Photobomb!

2015-12-29 17.35

Εμείς δυστυχώς κάναμε λάθος στο πως πήγαμε στο πάρκο, βρεθήκαμε από την πάνω πλευρά (αφού είχαμε περπατήσει ούτε ξέρω πόση ώρα και είχαμε ανεβοκατέβει κάτι λόφους) και φτάσαμε κάτω σχεδόν όταν σκοτείνιαζε και ψόφιοι.

4β.  Parc de la Ciutadella

Τεράστιο, με κήπους, σιντριβάνια, το απαραίτητο χρυσό άγαλμα, μουσεία, ζωολογικό κήπο κλπ κλπ Εμείς βρεθήκαμε εκεί για λίγο, παίρνοντας μια ανάσα πριν προχωρήσουμε στο Μουσείο Σοκολάτας.

2015-12-30 13.25

Εδώ το ζωολογικό μουσείο και μια τύπισα που κάνει φούσκες. Το είδαμε και αλλού να το κάνουν αυτό!

2015-12-30 13.58

2015-12-30 14.04

Να μην υπάρχει και μια αψίδα θριάμβου;;

Υπάρχουν και τόσα άλλα να δεις καθώς περπατάς! Όρεξη να έχεις (και γερά πόδια!)

2015-12-28 21.04

agora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.