Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Τόκυο: οδηγός επιβίωσης

Το σκέφτηκα πολύ εάν θα κάνω ένα τέτοιο ποστ, όπως έχω κάνει για σχεδόν όλα τα ταξίδια μας μέχρι τώρα. Δυσκολεύομαι για το Τόκυο. Αποφάσισα να τον κάνω όμως και ας είναι και λίγο διαφορετικός! Άλλωστε διαφορετική είναι και η Ιαπωνία 🙂

Γενικά να πω πως θεωρώ ότι το Τόκυο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη και αξίζει να τη ζήσει κανείς. Μετά από τόσες μέρες, ακόμα το συζητάμε και χαίρομαι που βιώσαμε κάτι τόσο διαφορετικό. Νομίζω πως 4-5 μέρες είναι αρκετές για το Τόκυο (αν είστε τύπος που του αρέσει το περπάτημα και το ξεπάτωμα στις διακοπές δηλαδή) και μετά να πάει κανείς να περάσει άλλες τόσες στην εξοχή ή ακόμα καλύτερα να κάνεις το γύρο της Ιαπωνίας αν έχεις τόσες μέρες (και χρήματα δηλαδή…). Ο οδηγός αυτός όμως είναι μόνο για το Τόκυο, καθώς εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Το μόνο που ξέρω να πω για τις πόλεις πέρα από το Τόκυο είναι πως τα πάντα κλείνουν κατά τις 5 το απόγευμα (πολλές φορές και η συγκοινωνία), και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος γι αυτό, μη ξεμείνεις πουθενά!

Πριν:

Όπως πάντα ψάξτε για φτηνά εισητήρια. Δεν είναι όλες οι εποχές ίδιες κι έτσι μπορεί να βρείτε εισητήριο από 650 ευρώ μέχρι και πάνω από 1500. Και βέβαια εξαρτώνται και πολλά από την αεροπορική εταιρεία. Κοιτάξτε και την ώρα της διαδρομής γιατί δεν έχει απευθείας και μπορεί να πάρει από 16 ώρες μέχρι και δυο μέρες… Εμείς επειδή είχαμε μείνει τόσο ευχαριστημένοι με την Turkish, και επειδή είχε σχεδόν τα φτηνότερα εισητήρια με την πιο μικρή διαδρομή, κλείσαμε και πάλι έτσι (και δε το μετανιώσαμε).

Ψάξτε για το πού θα μείνετε. Τα ξενοδοχεία στο Τόκυο είναι ακριβούτσικα. Ειδικά αν είστε και περισσότερα άτομα, προτείνω ανεπιφύλακτα το airbnb, μπορεί να βρείτε φτηνές και καλές λύσεις. Εμείς μείναμε 4 άτομα με 75 ευρώ τη βραδιά. Ούτε στην Ελλάδα έτσι! Το πρόβλημα βέβαια είναι το πώς διαλέγεις, γιατί το Τόκυο είναι τεράστιο και αν δεν ξέρεις τίποτα είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις περιοχή. Εάν μείνετε λοιπόν στο Τόκυο, η πρότασή μου είναι να φροντίσετε να μείνετε κάπου κοντά στην πράσινη κυκλική γραμμή, την Yamanote Line. Είναι εξαιρετική βολική και σε πάει παντού στο κέντρο του Τόκυο.

Δείτε τι καιρό θα κάνει και πάρτε ανάλογα ρούχα και παπούτσια. Αν είναι καλοκαίρι και δε θέλετε να φαίνεστε από μακριά ότι είστε τουρίστες (όχι ότι το γλυτώνεις αυτό δηλαδή..), μην πάρετε μαζί σας μπλουζάκια με τιραντάκι ή πιο αποκαλυπτικά, να μην πολυφαίνεται το μπούστο δηλαδή (για τις γυναίκες μιλάμε)… Δεν είναι πως θα γίνει και τίποτα, αλλά εγώ πχ δεν αισθανόμουν άνετα να τα φορέσω. Να ξέρετε πως θα χρειάζεται να βγάζετε τα παπούτσια σας πολύ συχνά, οπότε φροντίστε να είναι παπούτσια που δε χρειάζεται πολύ ώρα να τα βγάλετε και να τα βάλετε.

Να θυμηθείτε να αλλάξετε χρήματα. Στην Ιαπωνία μόνο γιέν! Θα χρειαστείτε μετρητά γιατί παρότι αρκετά μαγαζιά λένε ότι δέχονται κάρτες και οι περισσότερες κάρτες λένε πως δουλεύουν εκεί, στην πραγματικότητα θα αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Προετοιμαστείτε για το jet lag…

Μόλις φτάσετε:

Εδώ δεν έχω και πολλά να πω. Υπάρχουν δυο αεροδρόμια και αρκετοί τρόποι να πάει κανείς από αυτά στο Τόκυο. Είναι μεγαλούτσικη διαδρομή (γύρω στη μιάμιση ώρα). Θα πρέπει να ψάξετε και να ρωτήσετε ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε εκεί που έχετε κλείσει να μείνετε. Συνήθως το ξενοδοχείο ή ο οικοδεσπότης του airbnb θα σας βοηθήσουν σε αυτό. Εφόσον όμως περάσετε μέρες στο Τόκυο, καλό είναι να βγάλετε μια κάρτα διαδρομών για το μετρό. Υπάρχουν πολλές τέτοιες κάρτες, εμείς βγάλαμε την Suica που νομίζω πως είναι και η πιο διαδεδομένη στο Τόκυο. Όλα γίνονται σε αυτόματο μηχάνημα (το οποίο έχει και οδηγίες στα αγγλικά). Δίνεις 500 γιέν για να την βγάλεις και μετά βάζεις ό,τι ποσό θες μέσα. Κάθε φορά που μπαίνεις στο μετρό την περνάς από το μηχάνημα και κάθε φορά που βγαίνεις επίσης. Βλέπει τη διαδρομή που έκανες και κρατάει το αντίστοιχο ποσό. Προσοχή, σε όλα τα μέσα μεταφοράς κάνεις το ίδιο πράγμα: περνάς την κάρτα σου πριν ή μόλις μπεις και πριν ή μόλις βγεις. Στο τέλος του ταξιδιού την πάτε στον γκισέ και σας δίνουν τα χρήματά σας πίσω (τα 500 γιέν και ό,τι έχει απομείνει στην κάρτα).

wifi: Γενικά δεν έχει ελεύθερο wifi σχεδόν πουθενά. Ακόμα κι εκεί που λέει ότι έχει (πχ μέσα στα τρένα) δεν δουλεύει πραγματικά. Υπάρχουν λύσεις όμως και γι αυτό, μια που το ίντερνετ είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε τέτοια ταξίδια (το google maps μας έχει σώσει άπειρες φορές). Διαβάστε αυτό το άρθρο με τις διάφορες λύσεις για ίντερνετ. Εμείς πήραμε κάρτα sim. Δεν έχεις τηλέφωνο, έχεις μόνο δεδομένα με αυτή. Γύρω στα 20 ευρώ για 1 GB. Είχαμε και pocket wifi όμως από το σπίτι που νοικιάσαμε.

Μέσα μετακίνησης στην πόλη (και πέρα από αυτή):

Κυρίως το μετρό. Μπορεί κανείς να πάει παντού με το μετρό. Δεν είναι πολύ εύκολο να το καταλάβεις, είναι τεράστιο, εύκολο να χαθείς. Ο καλύτερος τρόπος που βρήκαμε εμείς να βρίσκεις τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις, ήταν το google… Ρωτάς και σου λέει 🙂 Σε κάποιες αλλαγές μετρό τα πράγματα είναι μπερδεμένα, γιατί οι γραμμές δεν ανήκουν όλες στην ίδια εταιρεία, κι έτσι ενώ ο σταθμός αλλαγής είναι στην ίδια στάση, δεν είναι και στο ίδιο κτήριο κάποιες φορές. Πρέπει να βγεις έξω και να περπατήσεις…

Κυκλοφορούν πολλά λεωφορεία, αλλά δεν πήραμε κανένα για να πω την εμπειρία μας. Το μετρό σε καλύπτει πλήρως. Επίσης υπάρχουν ταξί, τα οποία είναι ακριβούτσικα όμως. Κυκλοφορεί επίσης αρκετός κόσμος με το ποδήλατο. Το Τόκυο προσφέρεται καθώς είναι επίπεδο. Υπάρχουν πάρκινγκ ποδηλάτων σε πολλά σημεία.

Η κάρτα Suica σε καλύπτει ακόμα και όταν παίρνεις τρένο για λίγο πιο μακρινές αποστάσεις, όπως όταν πήγαμε στην Καμακούρα. Από εκεί και πέρα κυκλοφορούν διάφορα ειδικά εισητήρια που μπορείς να πάρεις αν θες να κάνεις βόλτα πιο έξω από το Τόκυο, να πας στο Κιότο πχ ή να περάσεις 1-2 μέρες στo Hakone (δείτε παραδείγματα για ημερήσιες εκδρομές). Για παράδειγμα για το Hakone είχα βρει το Hakone Pass, που σου δίνει στην τιμή το εισητήριο για το τρένο, για όλα τα μέσα μεταφοράς εκεί, καθώς και εκπτώσεις σε διάφορα μέρη. Έχουν πολύ γρήγορα τρένα με τα οποία μπορείς να δεις όλη την Ιαπωνία. Εάν έχετε λοιπόν χρόνο, υπάρχει το Japan rail pass που είναι μόνο για τουρίστες, και με το οποίο μπορείς να γυρίσεις με το τρένο όλη την Ιαπωνία σε πολύ φτηνότερη τιμή.

Εκεί:

Αυτό είναι ίσως και το πιο βασικό κομμάτι. Καλό θα ήταν κατά τη γνώμη μου όποιος πηγαίνει να αφήνει πίσω του τις δικές του συνήθειες και να υιοθετεί τις ντόπιες.

  • Φροντίστε να βλέπετε πού είναι οι ουρές αναμονής (σε μετρό, εστιατόρια κλπ) και να κάθεστε ήσυχα να περιμένετε τη σειρά σας.
  • Να κάνετε ησυχία και να μην ενοχλείτε τους διπλανούς σας.
  • Να κρατάτε τα σκουπίδια σας μέχρι να βρείτε κάπου να τα πετάξετε. Υπάρχουν σκουπιδοντενεκέδες σε όλα τα convinient stores και σε πολλά μαγαζιά.
  • Να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε σε οποιοδήποτε σπίτι. Το ίδιο θα χρειαστεί και σε πολλά μαγαζιά και σε ναούς.
  • Να είστε ευγενικοί, χαμογελαστοί και πρόθυμοι
  • Να στέκεστε στα αριστερά στις κυλιόμενες σκάλες (αν δε θέλετε να τις περπατήσετε για γρηγοράδα)
  • Να έχετε υπόψη σας πως δεν αισθάνονται άνετα με το να τους ακουμπάς (δεν αγκαλιάζονται για να πουν γειά ας πούμε…)
  • Προσπαθήστε να φάτε με τα chopsticks. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Αλλά λάβετε υπόψη ότι όσο δε τα χρησιμοποιείτε για να φάτε, πρέπει να τα αφήνετε ή δίπλα στο πιάτο ή πάνω στο πιάτο/μπολ και όχι μέσα σε αυτό.
  • Όταν τρώτε μην πάτε το κεφάλι προς το πιάτο, αλλά φέρτε το πιάτο στο στόμα σας (ειδικά σε σούπες). Δεν είναι καθόλου κακό να ρουφάει κανείς τη σούπα από το κουπάκι κατευθείαν (ίσα ίσα αυτό κάνουν).
  • Το νερό πίνεται παντού.
  • Μάθετε μερικές απλές φράσεις. Για παράδειγμα το “sumimasen” σημαίνει “συγγνώμη” (περισσότερο σαν το excuse me όμως, όχι σαν το sorry επειδή έκανες κάτι κακό). Οπότε αν ακουμπήσεις κατά λάθος κάποιον, αν δεν καταλαβαίνεις ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση λες “σουμιμασεν”. Άλλα χρήσιμα είναι το “ohayo” “konnichiwa” και  “konbanwa”, με τα οποία λες “γειά” το πρωί, την ημέρα και το απόγευμα. Μετά που θα φάτε σε ένα εστιατόριο είναι καλό να πείτε “gochisosama (deshita)”. Τους ευχαριστείτε για το φαγητό κι εκείνοι πάντα χαίρονται απίστευτα.
  • Δοκιμάστε όσα περισσότερα φαγητά και γλυκά μπορείτε. Θα το μετανιώσετε αν δειλιάσετε! Πόσες φορές θα σας δοθεί άλλωστε η ευκαιρία να φάτε κάτι τέτοιο;
  • Μπορείτε άνετα να φάτε φαγητό από convinient stores, είναι πολύ νόστιμο.

 

Αυτά μπορώ να σκεφτώ τώρα. Αν δω πως ρωτάτε κάτι που το ξέρω ή αν θυμηθώ κάτι θα το προσθέσω.

Δείτε και όλους τους οδηγούς επιβίωσης για άλλες πόλεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.