Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Jonathan Strange and Mr Norrell

Το πρώτο βιβλίο που έγραψε η κυρία Susanna Clarke και έχει ήδη κερδίσει το Hugo καθώς και το Locus Award και το World Fantasy Award. Μόλις το τελείωσα.
Είναι ένα αρκετά μεγάλο βιβλίο, το οποίο όμως δεν σε κουράζει καθόλου και είναι από εκείνα τα βιβλία που δύσκολα θα αφήσεις, χωρίς να τα ρουφήξεις ολόκληρα.
Διαδραματίζεται στην Αγγλία, αρχές του 19ου αιώνα. Ο κύριος Νόρελ είναι ο πρώτος πρακτικός μάγος, μετά από αιώνες κατά τους οποίους η μαγεία έχει χαθεί από την Αγγλία. Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο για την πλοκή, μια που υπάρχουν και οι super spoiler freaks εδώ. Θα πω πως η συγγραφέας μπλέκει πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα με φανταστικά, με πραγματικά πολύ καλό αποτέλεσμα. Επίσης κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι πως στο βιβλίο έχει βάλει πάρα πολλές υποσημειώσεις στις οποίες πολλές φορές γράφει μικρές ιστοριούλες, ή αναφέρεται σε βιβλία-πηγές ή κάτι παρόμοιο, όλα αυτά μέσα στον φανταστικό της κόσμο βέβαια, και όλα αυτά χωρίς να γίνεται καθόλου κουραστική. Την συγκρίνουν με τον Τόλκιν, και αυτή τη φορά έχουν δίκιο, γιατί έχει φτιάξει έναν ολόκληρο κοσμο δικό της, πλούσιο, με μια ολόκληρη ιστορία από πίσω.
Επίσης μου άρεσε γιατί έχει αυτό το χαρακτηριστικό αγγλικό στυλ αλλά μιλάει για μάγους, κάτι σαν να διάβαζα Περηφάνια και Προκατάληψη ένα πράγμα, με ξόρκια και ξωτικά! Και έχει και χιούμορ. Εκεί που δεν το περιμένεις, σου πετάει μια σπόντα για τους Άγγλους και δεν κρατιέσαι.
Γενικά είναι ένα βιβλίο φρέσκο και πρωτότυπο (δύσκολο πράγμα αυτό στο φάνταζυ), ευκολοδιάβαστο, ενδιαφέρον και ειδικά στα τελευταία κεφάλαια πραγματικά απογειώνεται! Το συστήνω ανεπιφύλακτα.
ΥΓ. απ’ό,τι είδα μόλις τώρα στο site του βιβλίου, η New Line Cinema έχει πάρει ήδη τα δικαιώματα και ετοιμάζεται για ταινία. Γρήγορα, γρήγορα.

One thought on “Jonathan Strange and Mr Norrell

  1. Pingback: Τι έχω διαβάσει | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.