Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Παρίσι – οδηγός επιβίωσης

Ξέρω έχουν περάσει εβδομάδες από τότε. Αλλά εγώ θα αφήσω τα υπόλοιπα που συμβαίνουν γύρω μου, για να γυρίσω λίγο πίσω, στο Παρίσι, και να δώσω οδηγίες προς όποιον θελήσει να κάνει αυτό το ταξιδάκι για πρώτη φορά.

Προετοιμασία:

 • Το Παρίσι είναι μια πανέμορφη πόλη, χωρίς ανηφόρες, κατηφόρες, αλλά με τεράστιους δρόμους και πεζοδρόμια. Όλα γύρω είναι ένα αξιοθέατο. Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: πολύ ποδαρόδρομο. Αλλά πολύ ποδαρόδρομο. Οπότε εξοπλιστείτε με μαλακά και άνετα παπούτσια, κατά προτίμηση πάνω από δυο ζευγάρια, ώστε να τα αλλάζετε κάθε μέρα και να σας χτυπήσουν λιγότερο.
 • Η εκμάθηση γαλλικών δεν είναι ιδιαίτερα αναγκαία, μια χαρά θα συνενοηθείτε και χωρίς. Αλλά καλό και ευγενικό είναι να μάθετε τις βασικές λέξεις. Στο site του BBC θα βρείτε μερικές φράσεις και μπορείτε να τις ακούσετε κιόλας.

Μόλις φτάσεις

 • Το αεροδρόμιο το βρήκα χαώδες και παρά τις πληροφορίες που μου έδωσαν κατά καιρούς διάφοροι υπάλληλοι, κατάφερα να χαθώ όλες τις φορές. Χάλια σημάνσεις, χάλια οι οδηγίες που σου δίνουν, ουρές μεγάλες κλπ. Υπομονή.
 • Από το αεροδρόμιο μπορείτε να βγάλετε ένα εισητήριο που ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς (τρένα, λεωφορεία, μετρό). Ισχύει από 1 έως 5 μέρες. Λέγετε Paris visite και οι 5 μέρες κοστίζουν 47 ευρώ. Αν αναλογιστείτε πως το εισητήριο από το αεροδρόμιο προς το Παρίσι κοστίζει (μου είπαν) γύρω στα 20, καταλαβαίνεται πως αξίζει τον κόπο. Επίσης σε γλυτώνει από το να αγοράζεις εισητήρια γενικώς και να συνδιαλλέγεσαι με τους εκεί υπαλλήλους (επίσης μου είπαν -Γάλλοι- πως αυτό είναι μαρτύριο).
 • Πάρε ένα χάρτη του Μετρό. Με 14 γραμμές συν τουλάχιστον 3 του τρένου, πας παντού, γρήγορα. Ήταν μάλλον το πιο χρήσιμο πράγμα που είχα μαζί μου

Εκεί

 • Προετοιμάσου για ακρίβεια. Μπορείς να τη βγάλεις με σάντουιτς και ντονέρ, αλλά σε γενικές γραμμές τα πάντα είναι πιο ακριβά. Σε καφέ να κάτσεις για ελαφρύ γεύμα, κάτω από 10 ευρώ το άτομο δε δίνεις.
 • Μη ζητήσεις γαλλικό καφέ, εκτός και αν θέλεις κάτι με αλκοόλ μέσα. Εκεί είναι γνωστός ως αμερικάνικος καφές. Εάν ζητήσεις απλώς ένα καφέ, θα σου φέρουν (χωρίς ερωτήσεις του τύπου τι είδους καφέ, πως τον πίνετε κλπ) έναν εσπρέσο.
 • Ένας όμορφος τρόπος να δεις τα αξιοθέατα στο κέντρο είναι να πάρεις το Batobus. Καραβάκι που κάνει στάσεις σε όλα τα αξιοθέατα, κατεβαίνεις, το βλέπεις και παίρνεις το επόμενο. Βγάλτε εισητήριο δύο ημερών που συμφέρει και σας επιτρέπει να δείτε όλα τα αξιοθέατα με την ησυχία σας.
 • Το Παρίσι είναι τεράστιο και δεν το γυρίζεις μέσα σε 5 μέρες. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα δείτε όλα. Αλλά είναι τόσο όμορφο που δεν πειράζει. Ό,τι και να δείτε θα αξίζει.

3 thoughts on “Παρίσι – οδηγός επιβίωσης

 1. philos

  Από τις πιο σοβαρές και ρεαλιστικές οδηγίες που μπορεί κανείς να διαβάσει για το Παρίσι.
  Σας εύχομαι σύντομα να το ξαναεπισκεφθείτε! Γιατί είστε από αυτούς που φαίνεται ότι το ερωτευτήκατε από την πρώτη σας επίσκεψη!
  Σαν και μένα δηλαδή!
  😉

 2. Sophia

  Ωραία, επειδή βαριέμαι να τα θυμάμαι όλα αυτά, λέω να σε πάρω μαζί μου όταν θα πάω!!!! Και ναι, έχω πολύ άνετα παπούτσια!!!
  ;-D

 3. Pingback: Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα » Blog Archive » Βιέννη: οδηγός επιβίωσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.