Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Μπαλί: τα αξιοθέατα 1

Θα σας πω τι είδαμε εμείς στην περιοχή του Ubud όπου μείναμε.

1.  Φυτείες καφέ

Το Μπαλί έχει έναν δικό του καφέ, που είναι περίπου σαν τον Ελληνικό, αλλά τον φτιάχνουν διαφορετικά, όπως κάνουμε περίπου τον νες. Βάζουν κουταλιά μέσα στην κούπα και ρίχνουν ζεστό νερό από πάνω. Στον Κωνσταντίνο δεν άρεσε καθόλου, εγώ πάλι τον έπινα μια χαρά.

(στη φωτο περπατάμε μέσα στην φυτεία και βλέπετε και το shrine, με την ομπρελίτσα του, το παρεό του και τα offerings… κομπλέ!)

Μια που είναι γνωστό για τον καφέ και παράγει τον δικό του, έχει και αρκετές φυτείες που είναι ανοιχτές για τον κόσμο να πάει να δει. Περίμενα κάτι διαφορετικό. Δεν βλέπεις στην πραγματικότητα φυτεία, αλλά έχει μια διαδρομή όπου βλέπεις τα διάφορα είδη δέντρων καφέ (είδαμε 4 διαφορετικά),  έχει κακαόδεντρα και γενικά πολλή πρασινάδα. Εκεί που πήγαμε εμείς είχαν και πολλά μπαχαρικά.

Σε ξεναγεί μια κοπελίτσα, σου εξηγεί πώς γίνεται ο καφές, σου λέει και για τον Kopi Luwak που είναι ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο (στη φωτο τα ζωάκια που χέζουν τον πιο ακριβό καφέ..).

Μετά σε πάει σε ένα ωραίο σημείο που έχει τραπεζάκι με φανταστική θέα κάτι οριζώνες και σε κερνάει να δοκιμάσεις 6-8 είδη καφέ και άλλα τόσα τσάγια. Όλα μέχρι στιγμής δωρεάν (ξενάγιση, καφέδες, τσάγια και κάτι να τσιμπήσεις μαζί). Το μόνο που θα πληρώσεις είναι αν θες να δοκιμάσεις Kopi Luwak. Αυτό που πληρώνεις είναι αν θελήσεις να μπεις στο μαγαζάκι τους να αγοράσεις αυτούς τους ωραίους καφέδες που δοκίμασες. Το ένα νεφρό σου πρέπει να δώσεις! Πιο ακριβά απ’ όσο παίρνεις τον καφέ από καφεκοπτείο στην Ελλάδα (σε μια χώρα που όλα είναι στο 1/4 της τιμής το πολύ). Πήρα πάντως Ginger Coffee (μια μικρή συσκευασία), δώσαμε και ένα τιπ στην ξεναγό μας.

Τα άλλα χρήματα τα δώσαμε στην κούνια που είχε. Μια κούνια στο πουθενά! Η Ιωάννα φυσικά ήταν αυτή που ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, εγώ μόνο που το έβλεπα μου δενόταν το στομάχι κόμπος.

Έτσι τσιμπάνε τουρίστες όμως και βγάζουν χρήμα. Δε νομίζω πως αξίζει ιδιαίτερα. Γενικά η φυτεία καφέ ήταν στα έτσι κι έτσι, αρκετά τουριστικό πράγμα.

2. Ναός Pura Ulun Danu Beratan

O ναός βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Bratan. H λίμνη παρέχει νερό στο κεντρικό Μπαλί και έτσι ο ναός υπάρχει εκεί για να τιμούν τη θεά Dewi Danu, θεά των λιμνών, των ποταμών και του νερού.

Μπαίνεις σε ένα μεγάλο χώρο, σαν πάρκο, με απλωσιές με γρασίδι, ναούς, αγάλματα θεών και ζώων (και κάτι κουλούς σκουπιδοντενεκέδες σε διάφορες μορφές όπως πχ Μπομπ Σφουγγαράκης (!!!!) )

Το εντυπωσιακό φυσικά είναι ο ναός μέσα στο νερό που είναι ιδιαίτερα όμορφος και φωτογραφήσιμος…

3. Ορυζώνες

Εμείς πήγαμε στους ορυζώνες του Jatiluwih. Είναι ένα πραγματικά πανέμορφο μέρος. Ο οδηγός μας άφησε για φαγητό σε ένα έξτρα τουριστικό μέρος, όπου τρως με θέα τους ορυζώνες. Προφανώς βγάζει την προμήθειά του από εκεί (και δεν έχεις και πολλές επιλογές, δεν έχει κάπου αλλού να φας εκεί κοντά). Ήταν η πρώτη φορά που πληρώσαμε κανονική (σχεδόν Ελλάδας) τιμή για το φαγητό μας. Δοκίμασα κόκκινο ρύζι που δεν είχε και μεγάλη διαφορά από το κανονικό λευκό ρύζι και red rice pudding που ήταν υποτίθεται γλυκό αλλά ήταν ίσως το χειρότερο πράγμα που έχω φάει ποτέ!

Μετά το φαγητό πήγαμε βόλτα στους ορυζώνες και ήταν εξαιρετικό πράγμα. Νομίζω οι μισές φωτογραφίες από αυτές που βγάλαμε στο ταξίδι ήταν από τους ορυζώνες!

Μάθαμε όλη τη διαδικασία, πόσα είδη ρυζιού υπάρχουν εκεί, κάθε πότε είναι η συγκομιδή, πώς γίνεται η προετοιμασία του εδάφους, πώς τα φυτεύουν, πως τα θερίζουν… Ήταν πολύ ενδιαφέρον και οφείλω να ομολογήσω πως δεν είχα δει ποτέ μου ρύζι ως φυτό και ούτε ήξερα ότι μοιάζει τόσο με το στάχυ.

4. Pura Taman Ayun

Άλλος ένας ναός μέσα σε ένα μεγάλο κήπο. Ο κήπος είναι πολύ όμορφος και ο ναός έχει ενδιαφέρον και ομορφιά με τα shrines που είναι σαν παγόδες. Όπως και στους άλλους ναούς, για να μπεις μέσα πρέπει να είναι καλυμμένοι οι ώμοι και τα γόνατά σου, οπότε όλοι φοράνε sarong. Στα δίνουν στην είσοδο (ακριβώς όπως στα μοναστήρια μας που σου δίνουν φούστα).

Μέσα στο χώρο είδαμε και ένα Barong, φτιαγμένο από υλικά που βρίσκεις στη φύση, όπως ρύζι, καλαμπόκι κλπ. Μαζί με κάτι νομίσματα και κάτι πόδια ικανά που σου φέρνουν στο μυαλό το μπαούλο του Δίανθου…

Στο σημείο αυτό ήταν η πρώτη φορά που κάποια άσχετη κυρία ζήτησε να βγάλει φωτογραφία με την Ιωάννα. Αυτό συνέβει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας…

Δείτε όλα τα ποστ για το ταξίδι στη λέξη Μπαλί

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.