Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Inktober

Την ύπαρξη του Inktober δε την ήξερα. Ευτυχώς η Ιωάννα μεγαλώνοντας φαίνεται να είναι έτοιμη να ξεπεράσει τη μαμά της στην καλλιτεχνία, κι έτσι την έχω ως πηγή πληροφόρησης όχι μόνο για το τι συμβαίνει, αλλά και για το ποιοι είναι οι καλύτεροι μαρκαδόροι, διαφορετικές τεχνικές και πολλά ακόμα.

Στο τέλος του Σεπτέμβρη λοιπόν μου λέει “θα πάρω μέρος στο Inktober”. Την ρώτησα για παραπάνω πληροφορίες, έμαθα πως είναι challenge για να ζωγραφίζεις κάτι διαφορετικό κάθε μέρα του Οκτωβρίου (με μελάνι) και φυσικά ζήλεψα! Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος μαζί, εμψυχώνοντας η μια την άλλη και δίνοντας ιδέες όταν χρειαζόταν. Το Inktober ξεκίνησε το 2009 από τον J. Parker, ως challenge στον εαυτό του, να γίνει καλύτερος ζωγραφίζοντας κάτι κάθε μέρα. Η ιδέα άρεσε στους καλλιτέχνες γενικά, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι παίρνουν μέρος και πλέον έχει γίνει γεγονός. Λίγο πριν έρθει ο Οκτώβρης ανακοινώνει μια λίστα με 31 λέξεις, μια για κάθε μέρα. Κάθε μέρα λοιπόν παίρνεις έμπνευση από τη λέξη αυτή και ζωγραφίζεις κάτι. Πλέον φτιάχνουν πολλοί λίστες και μπορείς να ακολουθήσεις όποια λίστα σου αρέσει περισσότερο ή φυσικά να κάνεις τη δική σου.

Δε θυμάμαι πώς μου ήρθε ακριβώς, αλλά κοιτάζοντας τη λίστα με τις λέξεις σκέφτηκα το κοτόπουλο της Μοάνα. Αποφάσισα να ακολουθήσω τη λίστα, ζωγραφίζοντας κάθε μέρα το κοτόπουλο σε σχέση Jε τη λέξη αυτή. Προφανώς ήταν πιο δύσκολο απ’ όσο είχα φανταστεί!

Περίμενα να έρθει η πρώτη Οκτώβρη με μεγάλη αγωνία! Οι πρώτες μέρες κύλισαν καλά, κάπου στη μέση κόλλησα πολύ, ζορίστηκα, έλεγα να τα παρατήσω. Αλλά εντέλει δε το έβαλα κάτω. Κάποιες μέρες που δεν πρόλαβα να ζωγραφίσω (είχαμε και την έκθεση στην Αθήνα, 12 ωρες στο Σύνταγμα, πού να προλάβω!) έκανα την επόμενη μέρα 2 ζωγραφιές. Ευτυχώς δεν έγινε πολλές φορές αυτό, αν και αρκετές φορές ξενύχτησα για να βγάλω τη ζωγραφιά μου.

Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι αυτό… Στην αρχή δυσκολευόμουν να ζωγραφίσω τον Heihei, μετά από τόσες μέρες όμως μπορώ τώρα να τον ζωγραφίσω σχεδόν με κλειστά μάτια! Μέσα στις 31 αυτές μέρες ο Heihei συνάντησε πολλούς ήρωες από ταινίες (της Disney αλλά και όχι μόνο): τη Χιονάτη, τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, τα 101 σκυλια Δαλματίας, τον Πινόκιο, την Πεντάμορφη και το Τέρας, τον Σρεκ, Λίλο και Στιτς, Thundercats… Ήρωες όπως ο Σκρουτζ και ο Χάμπτι Ντάμπτι. Συνάντησε το κυβιστικό κίνημα αλλά και τον Vincent van Gogh. Αναμετρήθηκε με τα μαθηματικά και με τον Ντάγκλας Άνταμς. Και φυσικά ξαναέζησε πολλές στιγμές από την ταινία του.

Δεν περίμενα ότι θα μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά. Ξέρω πως είμαι καλή στο να αντιγράφω κάτι που βλέπω. Μπορώ να το κάνω με άνεση και αρκετά επιτυχημένα. Εδώ όμως ξεπέρασα τον εαυτό μου, γιατί έκανα πράγματα από το μυαλό μου, mashups που ούτε είχα φανταστεί ότι θα μπορώ να κάνω. Δεν έχει σημασία αν ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα όλα, ήταν ευκαιρία να προσπαθήσω όμως και μπορώ να πω πως ήταν μια πολύ αξιοπρεπής προσπάθεια.

Έφτιαξα ειδικό λογαριασμό στο Instagram για το σκοπό αυτό. Όμως μου άρεσε τόσο που θα τον κρατήσω ενεργό και ελπίζω πως θα συνεχίσω να ανεβάζω διάφορα εκεί. Έχω προμηθευτεί μαρκαδοράκια και sketchbook για να τα έχω πάντα μαζί!

Μπείτε για να δείτε όλες τις ζωγραφιές μου και ακολουθήστε με αν θέλετε, έτσι για μια επιπλέον υποστήριξη 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.