Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Τα σχολεία και η γρίπη

Καλή αρχή σε όλα τα παιδιά που ξεκίνησαν τα σχολεία!

Σήμερα που ξεκίνησαν τα Δημοτικά, μαζί με τα βιβλία, τα παιδιά πήραν και από ένα φυλλάδιο που έχει οδηγίες για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Εδώ και καιρό έχω τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις μου για τον τρόπο αντιμετώπισης της γρίπης από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και την κυβέρνηση. Τις τελευταίες μέρες δε, ακούω τι λένε για τα σχολεία και γελάω πολύ. Προφανώς όλα αυτά γίνονται απλώς και μόνο για να φανεί πως κάτι κάνουν στην κυβέρνηση για να το αντιμετωπίσουν το θέμα, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να έχουν φέρει μια απίστευτη αναστάτωση, να έχουν ξοδευτεί πάρα πολλά χρήματα και να φαίνονται επιεικώς γελοίοι σε όσους κάθονται λίγο να σκεφτούν κάπως παραπάνω αυτά που ακούνε και διαβάζουν.

Για να εξηγηθώ:

Το φυλλάδιο γράφει:

 • Με ποιόν τρόπο μεταδίδεται η νέα γρίπη;  … όπως ακριβώς και η εποχική γρίπη….
 • Ποιά είναι τα συμπτώματα όσων νοσούν; …δε διαφέρουν πολύ από εκείνα της εποχικής γρίπης…
 • Ποιά είνα τα ποσοστά θνητότητας; … η επιθετικότητά της δεν είναι μεγαλύτερη από εκείνη της εποχικής γρίπης…

Τι μας τα πρήζετε λοιπόν;;; Μόνοι λέτε πως δεν διαφέρει σε τίποτα από την εποχική γρίπη. Συνεχίζω με το τι πρέπει να κάνουμε:

Τι κάνω σε περίπτωση που μολυνθώ; Εάν νοσούμε ή νιώθουμε ότι έχουμε τα πρώτα συμπτώματα, δεν πηγαίνουμε στη δουλειά, στο σχολείο ή σε δημόσιους χώρους… δεν πηγαίνουμε στο νοσοκομείο ή σε ιατρείο… μένουμε στο σπίτι και τηλεφωνούμε στον γιατρό ή στο 1135… περιοριζόμαστε μέσα σε ένα δωμάτιο.

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, με το που θα έχω έναν πονοκέφαλο (γιατί ο πονοκέφαλος είναι ένα σύμπτωμα), δεν θα πάω στη δουλειά μου (καλή δικαιολογία) και θα μείνω στο σπίτι. Και το παιδί μου αν έχει λίγο συνάχι δεν θα πάει σχολείο… όχι, θα μείνει και αυτό σπίτι και θα το έχω κλεισμένο μέσα σε ένα δωμάτιο επειδή έχει συνάχι. Και το καλύτερο, ΔΕΝ θα το πάω στο γιατρό. Όχι… θα πάρω τηλέφωνο τον γιατρό και αυτός μάλλον θα μυρίσει τα νύχια του για να δει αν το συνάχι του παιδιού είναι κάτι σοβαρό ή όχι. Εμ, βρε παιδιά, έτσι δεν θα πάμε καθόλου σχολείο και δουλειά φέτος. Καλά θα περάσουμε!

Απορία 1: εμείς που δουλεύουμε από το σπίτι τι θα κάνουμε;; 🙂

Απορία 2: δηλαδή όταν θα χτυπήσει την πόρτα μας η κανονική εποχική γρίπη, πως θα την αναγνωρίσουμε; Πέρισυ στην τάξη του Γιώργου σε κάποια φάση έλλειπαν πάνω από τα μισά παιδιά λόγω γρίπης. Έκλεισε το σχολείο; Τώρα τι θα γίνει και γιατί διαφέρει και πως θα το καταλάβουμε για να μην κλείσουν λόγω κανονικής γρίπης;

Έχει και συνέχεια το πράγμα όμως. Τι οδηγίες έχουν δοθεί στα σχολεία;

1. Να καθαρίζουν τα πόμολα των τάξεων μετά από κάθε διάλειμμα. Το ότι τα σχολεία δνε έχουν λεφτά για τις καθαρίστριες και πολλές φορές αυτές μένουν απλήρωτες ή τις πληρώνει ο σύλλογος γονέων, δεν το ξέρουν και δεν τους ενδιαφέρει. Αν φέρουν τις καθαρίστριες να καθαρίζουν στις 9 το πρωί, τι θα γίνει μετά; Ποιός θα καθαρίσει το σχολείο μετά το σχόλασμα;

2. Πρέπει να έχουν ένα απολυμαντικό χεριών μέσα σε κάθε τμήμα. Μήπως ξέρουν πόσο στοιχίζει αυτό το απολυμαντικό; Μια φορά να πλύνει το κάθε παιδάκι το χέρι του, πάει το μπουκάλι. Που θα βρει το σχολείο τα χρήματα αυτά, όταν δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες; Και φυσικά πολύ θέλω να δω πως θα καταφέρουν να κρατήσουν τα παιδάκια από το να έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο, να μην ανταλάσουν μολύβια ή γόμες, να καθαρίζουν τα χέρια τους κάθε τρεις και λίγο ή να προλαβαίνουν να χρησιμοποιήσουν χαρτομάντηλο πριν φτερνιστούν. Θα τα κάνουν τα παιδιά υποχόνδρια για το τίποτα.

3. Τα θρανία να έχουν απόσταση 1 μέτρο το ένα από το άλλο. Μάλλον ζούνε σε άλλη χώρα όπου οι αίθουσες είναι τεράστιες και δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου. Αν υπάρχουν 20 παιδιά στην τάξη (στην καλύτερη περίπτωση), το κάθε παιδί έχει ένα θρανίο και το κάθε θρανίο απέχει 1 μέτρο από το άλλο, πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η αίθουσα; (ωραίο πρόβλημα. Να το δώσουμε στα παιδιά να μας το λύσουν)

4. Οι τάξεις να χωριστούν ώστε να έχει κάθε μια λιγότερα παιδιά. Πάλι τα ίδια. Εδώ έχουν μετατραπεί αποθήκες σε αίθουσες για να μπορέσει να γίνει μάθημα. Που θα βρεθούν οι έξτρα αίθουσες; Και κυρίως, που θα βρεθούν οι έξτρα δάσκαλοι;

5. Πρέπει να γίνεται καταγραφή κάθε μέρα πόσα παιδιά νόσησαν, πόσα έλλειψαν κλπ και να αποστέλλεται μέχρι τις 10 η ώρα. Γιατί βλέπετε οι δάσκαλοι δεν έχουν μαθήματα ή άλλες ασχολίες. Άσε τα προβλήματα που λέει και η Σοφία.

6. Οι δάσκαλοι θα πρέπει να απομονώνουν τα παιδιά που παρουσιάζουν τα συμπτώματα. Ωραία. Μόλις ένα παιδάκι βήξει δηλαδή ή φτερνιστεί πάει στην απομόνωση. Τέλεια. Και αν φτερνιστούν δύο παιδάκια;;; ή 3;;; Και να δω που θα βρεθεί αυτός ο χώρος που στα περισσότερα σχολεία δεν επαρκούν οι αίθουσες ούτε για γραφείο δασκάλων.

Λέμε γελάω πάρα πολύ. Και περιμένουν από τους δασκάλους να κάνουν τα πάντα. Να γίνουν γιατροί και να αναγνωρίσουν αν ένα παιδάκι είναι άρρωστο. Να είναι καθαρίστριες και να καθαρίζουν τα χέρια των παιδιών και τα πόμολα. Νέα εξάρτηση δασκάλου: στηθοσκόπιο και πανάκια Detol. Έλεος δηλαδή. Και όλα αυτά γιατί; Για μια γρίπη που δεν διαφέρει σε τίποτα από την εποχική.  Συγγνώμη δηλαδή, τα παιδιά σας δεν έχουν αρρωστήσει ποτέ; Δεν έχουν πάθει ίωση, γρίπη; Έχει γίνει κάτι;

Πολύς πανικός για το τίποτα λέω εγώ. Απλώς για να μη μπορεί κανείς να τους πει πως δεν έκαναν τίποτα. Οπότε τώρα απλώς γελάμε με αυτά που λένε και με το πόσο στην κοσμάρα τους ζούνε όλοι.

Φυσικά αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να μη στέλνουν τα παιδιά άρρωστα στο σχολείο. Αλλά και αυτό ακόμα δεν ξέρω αν γίνεται. Γιατί πως θα μπορέσουν οι γονείς να κρατήσουν σπίτι ένα παιδί που έχει συνάχι; Ποιός θα το προσέχει; Πόσες φορές θα λείψουν και αυτοί από τη δουλειά τους;

Αυτό που θα έπρεπε να γίνει, άσχετο με τη νέα γρίπη, είναι να υπάρχει σε ΟΛΑ τα σχολεία ένας γιατρός ή έστω νοσοκόμος. Δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να περιμένουν από τους δασκάλους να αντιμετωπίσουν χωρίς γνώσεις, ένα παιδάκι που θα πέσει και θα χτυπήσει, που θα παρουσιάσει πυρετό ή άλλα συμπτώματα. Είναι απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου να μην υπάρχει. Στο δικό μας σχολικό συγκρότημα πρέπει να υπάρχουν καμιά 800αριά παιδιά όλων των ηλικιών. Τόσοι, δάσκαλοι, καθηγητές, γυμναστές, καθαρίστριες. Μια νοσοκόμα;  τόσο παράλογο είναι; Φαίνεται πως είναι, γιατί όλα τα παράλογα και τα αδύνατα θέλουν να εφαρμόσουν, μα αυτό δεν το προτείνανε καν.

Είναι όμως πολύ έξυπνοι. Με αυτό τον τρόπο δείχνουν πως έχουν κάτι κάτι, έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είπαν τις παραλογίες τους, μετέθεσαν την ευθύνη στους άλλους και πλέον εάν νοσήσει κάποιο παιδάκι θα φταίει μάλλον η καθαρίστρια που δεν καθάρισε το πόμολο.

Είναι τραγικό.

5 thoughts on “Τα σχολεία και η γρίπη

 1. Sophia

  Ναι, γιατί προφανώς, τα παιδιά πάνε ΜΟΝΟ στο σχολείο… δεν είδα καμιά οδηγία για τα φροντιστήρια… για τα λεωφορεία… Πάντως, εμάς τα απαραίτητα που ζητούν οι οδηγίες, μας στοιχίσανε κάπου 900 ευρώ στο σχολείο… Και φυσικά, για μέτρα ΠΟΣΟ θα κρατήσουν τα σαπούνια και τα απολυμαντικά… Για τα οποία, υπουργείο, έχει παραδόξως κονδύλια (να κινηθεί και λίγο η αγορά, όχι ότι δεν είναι σωστή ιδέα να υπάρχουν σαπούνια και χαρτί στις τουαλέτες των σχολείων, αλλά πρέπει ένας άνθρωπος να είναι μόνιμα εκεί εκγκατεστημένος για να μην πάιζουν τα μικρά με τα σαπούνια και να μην καταναλώνουνε 20 χαρτοπετσέτες το καθένα) … αλλά με το υπουργείο οικονομικών δεν μπορεί να συννενοηθεί για να ζητήσει εκπαιδευτικούς, κατάλαβες?
  Και φυσικά, εδώ δεν υπάρχουνε κτίρια, θα υπάρχουνε σχολικοί ψυχολόγοι και νοσοκόμες? ΄Οσο και αν αυτό είναι απαραίτητο… Εδώ καν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν κάνουνε σεμινάρια πρώτων βοηθειών παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις που διοργανώνουνε για λίγα άτομα κάποιες φορές οι υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας, που για μένα, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητο όχι μόνο για εκπαιδευτικούς, αλλά και για τους ίδιους τους μαθητές (εννοείται και για τους γονείς…)

  Τι να πω…

 2. Στέλλα Post author

  Έλα ντε. Λες και στα φροντιστήρια δεν υπάρχουν πόμολα.
  Και η διευθύντρια πάντως σήμερα αυτό μου έλεγε, πως ένα μπουκάλι απολυμαντικό κοστίζει ένα κάρο λεφτά και φυσικά θα κρατάει 1-2 μέρες. Πόσα λεφτά… Αλλά χρήματα για να μπει μια ακόμα σχολική τροχονόμος ας πούμε που έχουν γίνει τόσα ατυχήματα τώρα με τον καινούριο δρόμο, δεν υπάρχουν φυσικά. Εδώ δεν δίνουν αρκετά για το πετρέλαιο το χειμώνα και καταλήγουν να κάνουν μάθημα με τα μπουφάν τα παιδιά, τι να λέμε.
  Δεν ξέρω Σοφία, είχα που είχα εκνευριστεί με την κατάσταση, σήμερα με αυτό το φυλλάδιο που μοιράσανε με αποτελειώσανε…

 3. Sophia

  Και περίμενε… πού είσαι ακόμα…. Μην εκνευρίζεσαι από τώρα, θα έχεις πολλούς περισσότερους λόγους αργότερα…

 4. Διόνα

  Τώρα τα αγαπητά ΜΜΕ ασχολούνται με τις εκλογές και την ξέχασαν τη γρίπη και την τρομοκρατία γύρω από αυτήν, τόσο κράτησε ο καημός τους…

  Όσο για εμάς που εργαζόμαστε από το σπίτι, έτσι κι αλλιώς δεν νομίζω ότι θεωρούμαστε επίσημη κατηγορία σε αυτήν τη χώρα, μάλλον μας ξέχασαν ακόμα μια φορά.

  Ελπίζω να μην γκρίνιαξα πολύ, καλημέρα 🙂

 5. Στέλλα Post author

  Σιγά μην γκρίνιαξες Διόνα. Εγώ ολόκληρο σεντόνι γκρίνιας έγραψα!
  Καλό θα είναι να την ξεχάσουν και λίγο τη γρίπη, για να δούμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.