Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Ποδηλατόδρομοι Μούφα

Η Καλαμάτα είναι μια πόλη ιδανική για ποδήλατο. Χωρίς πολλές ανηφόρες και κατηφόρες. Πολλοί άνθρωποι εδώ στην πόλη το χρησιμοποιούν χειμώνα καλοκαίρι. Ειδικά το καλοκαίρι βλέπεις πάρα πολύ κόσμο, μικρούς – μεγάλους (και πραγματικά πολλούς παπούδες) να κυκλοφορεί πάνω σε ένα ποδήλατο.
Έτσι όλοι χαρήκαμε πολύ όταν ανακοίνωσαν πως πρόκειται να φτιάξουν ποδηλατόδρομους στη Καλαμάτα.
Όλη η χαρά βέβαια ήταν μέχρι που τους είδαμε.
Η άποψη της δημοτικής αρχής για το πως πρέπει να είναι ένας ποδηλατόδρομος καθώς και για την ποιότητα της οδικής συμπεριφοράς του κόσμου είναι η εξής: Πιστεύουν πως ένας σωστός ποδηλατόδρομος βρίσκεται στην άκρη του κανονικού δρόμου. Μια απλή διαγράμμιση, χωρίς τίποτα απολύτως να τον χωρίζει από τον υπόλοιπο δρόμο και χωρίς καμία απολύτως προφύλαξη από τα αυτοκίνητα που περνάνε δίπλα σου, είναι αρκετή. Άλλωστε οι οδηγοί πάντα προσέχουν τα ποδήλατα. Φτάνει μια απλή διαγράμμιση και όλα τα αυτοκίνητα ως εκ θαύματος θα αποφασίσουν να μη χρησιμοποιούν το κομμάτι αυτό του δρόμου (παρ’ότι πλέον ο δρόμος που τους μένει είναι ελάχιστος και ίσα ίσα χωράνε από ένα αυτοκίνητο στην κάθε κατεύθυνση). Επίσης οι οδηγοί, που όπως είπαμε σέβονται το ποδήλατο, δεν θα παρκάρουν ποτέ στο χώρο που μέχρι τώρα ήταν το πάρκινγκ τους, αλλά ξαφνικά έγινε ποδηλατόδρομος. Θα ψάξουνε να βρούνε οι άνθρωποι αλλού να παρκάρουν (στην Γαλλία ίσως). Και φυσικά όλοι οι οδηγοί, χωρίς γκρίνιες, θα κάνουν τώρα έναν τεράστιο κύκλο για να μπορέσουν να πάνε στην αγορά ας πούμε, μια που ο σύντομος δρόμος ανήκει τώρα αποκλειστικά στα ποδήλατα. Και επειδή όλοι έχουν αυτή την εκπληκτική οδική συμπεριφορά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να στείλουμε τροχαία και να κουράσουμε τους καημένους τους τροχονόμους (έχουν και πιο σοβαρά πράγματα να κάνουν), για να επιβλέψουν έστω και τις πρώτες μέρες τη σωστή χρήση του ποδηλατόδρομου, να κόψουν καμιά κλήση σε αυτά τα αυτοκίνητα που δεν θα συμμορφωθούν και θα παρκάρουν στον ποδηλατόδρομο ή θα κινούνται κανονικά πάνω του (μα είμαστε σοβαροί; αφού δεν υπάρχουν τέτοιοι στην πόλη μας είπαμε…)
Για αυτό το εκπληκτικό έργο που θα αλλάξει την πόλη μας και θα ωθήσει πιο πολύ κόσμο να χρησιμοποιεί το ποδήλατό του (για να έχουν και τα γραφεία κηδειών λίγη δουλειά), πληρώσαμε όχι λιγότερα από 100.000 ευρώ. Μάλιστα. Μα τι νομίζετε; Το να διαγραμμίσουν μερικές οδούς στην πόλη και να ζωγραφίσουν και από ένα ποδήλατο πάνω του, κοστίζει. Μάλλον επιμελήθηκε το καλιτεχνικό μέρος ο Πικάσο.

One thought on “Ποδηλατόδρομοι Μούφα

  1. Pingback: Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα » Blog Archive » Βαρέθηκα τις εκλογές…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.