Κατά καιρούς έχω κάνει διάφορα πειράματα για βάψιμο αυγών με φυτικές βαφές. Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα!
Κατ’ αρχάς έβαψα αυγά με τον κλασικό τρόπο με τα κρεμυδόφυλλα. Τα είχα δοκιμάσει και άλλη χρονιά και είχαν πετύχει. Ήταν ο μοναδικός τρόπος που είχε αποτέλεσμα της προκοπής. Τα αυγά γίνονται πραγματικά κόκκινα. Σας παρουσιάζω λοιπόν τα αποτελέσματα σε αυγά σκούρα (που είναι και πιο συνηθισμένο να βρεθούν), αλλά και αυγά λευκά.
Επίσης βρήκα ένα υπέροχο ποστ με ένα σωρό υπέροχες ιδέες για φυτικά χρώματα που φαινόντουσαν too good to be true… Αποφάσισα να δοκιμάσω τον πιο εύκολο τρόπο απ’ όλους (με αυτά που είχα δηλαδή). Έβαψα αυγά με κόκκινο λάχανο. Και το αποτέλεσμα ήταν θεϊκό! Δείτε τι έγινε με τα λευκά αυγά:
Στα σκούρα αυγά το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο καλό. Παίρνουν ένα χρώμα πιο navy, πιο πρασινωπό.
Έκανα και μια βλακεία δοκιμή και πρόσθεσα στο νερό με το λάχανο, λίγο από το νερό με τα κρεμυδόφυλλα (σε σκούρα αυγά). Το αποτέλεσμα ήταν λίγο… περίεργο. Κανένα αυγό δεν έχει το ίδιο χρώμα με το άλλο. Βγήκαν γκρίζο-πρασινο-μπλε-καφέ.
Αυτο που κάνει τη μεγάλη διαφορά στην τεχνική που προτείνει η κοπέλα σε αυτό το μπλογκ είναι η ώρα. Τα βράζεις με τα φύλλα (ή το οτιδήποτε) για 10 λεπτά μεν, αλλά μετά τα αφήνεις μέσα στο ζουμί για πολλές ώρες. Σχεδόν μια μέρα. Αλλά το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Είναι απόλυτα σίγουρο πως θα συνεχίσω τις δοκιμές με τις προτάσεις που κάνει η κοπέλα, και ας μην είναι Πάσχα. Θα είμαι προετοιμασμένη για τις επόμενες χρονιές!
(τα φυλλαράκια έγιναν με την τεχνική με το καλσόν, όπως ακριβώς περιγράφεται στη συνταγή από τις Συνταγές της Παρέας)
Καλό Πάσχα ευχόμαστε!!!
Eggstatic αποτέλεσμα!!! Μπράβο, φιλενάδα!
;-D
Χρόνια πολλα , Χριστός Ανέστη
Πολύ όμορφα τα αυγα σας.
Εμεις κάνουμε κόκκινα αυγα με πατζάρια…και κίτρινα με μαντιλίδες
🙂
ΥΓ μαντιλίδες = μαργαριτες
Άννα όσες φορές προσπάθησα με παντζάρια, μου βγήκαν άντε το πολύ ροζ. Πως πέτυχες το κόκκινο με τα πατζάρια;
Επίσης για πες για τις μαργαρίτες; Με ποιά τεχνική τις χρησιμοποιείς; Πόσο κίτρινα γίνονται; Πετυχαίνει και σε άσπρα και σε σκούρα αυγά;
Τωρα είδα την απάντηση σου…Ευτυχώς το επόμενο Πάσχα αργεί ακόμα.
Εμάς μας βγαίνουν κόκκινα με τα πατζάρια. Μηπως φταινε τα αυγα μας;Τα δικα σου είναι άσπρα;Εμάς οι κοτούλες μας κάνουν σκούρα αυγα,, δε ξερω αν βοηθάει αυτό. Θα ρωτησω ακριβως τη μαμά μου τη δοσολογία και θα σου πω, εχουμε χρονο ακόμα….
Τις μαργαρίτες τις βράζουμε ( το λουλουδάκι μόνο) Στα χωράφια μας πέρα απο τις μαργαρίτες με τα ασπρα φύλλα εχουμε και κατακίτρινες….Ολες μαζι τις βράζουμε και ρίχνουμε μέσα τα αυγά…Τα αφήνουμε μετά αρκετή ώρα μέσα στο ζουμί.
Οπως βασικά τα πατζάρια το κάνουμε.Αλλα επειδή πάντα τα βάφω με τη μαμά και μέχρι πριν 2 χρόνια και με τη γιαγια δε δίνω πολύ σημασία στις ποσότητες.Θα ρωτήσω και θα σου πω…
Εντάξει Άννα μου, δε βιαζόμαστε!
Έχουμε κι εμείς κίτρινες μαργαρίτες εδώ (οι περισσότερες είναι κίτρινες δηλαδή), αλλά ίσως βάλω κάποιον άλλο να το δοκιμάσει, γιατί εγώ είμαι φουλ αλλεργική σε αυτές! Αλλά κάποιος θα προσφερθεί φαντάζομαι να βοηθήσει 🙂 🙂
Pingback: Τα αυγά και τα τσουρέκια. Καλό Πάσχα! | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα