Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

TEDx Kalamata Brave New World Day 2b

Στο διάλειμμα άκουγα από παντού κόσμο να λέει πως η σημερινή ημέρα αξίζει πραγματικά και είναι καλύτερη από τη χθεσινή. Δε νομίζω πως δεν άξιζε η προηγούμενη μέρα, ούτε πως οι ομιλίες που ακούσαμε δεν ήταν αξιόλογες. Νομίζω πως ο κόσμος περίμενε περισσότερα από κάποιους, όπως από τον κ. Μπένο, και έμεινε με την άσχημη εντύπωση της τελευταίας ομιλίας. Ενώ τώρα, όλες οι ομιλίες ήταν καλές και αν προσθέσουμε και τον απίστευτο χώρο στον οποίο βρισκόμασταν εκείνη τη στιγμή, μπορώ να καταλάβω γιατί η σύγκριση ήταν υπέρ της σημερινής ημέρας.

Ο πρώτος ομιλητής του δεύτερου μέρους ήταν ο Φώτης Αντωνόπουλος, επικεφαλής καινοτομίας της ATCOM SA και ιδρυτής του oliveshop.com. Θέλησε να μας εξηγήσει τι στο καλό είναι η Τεχνολογία. Η ομιλία του είχε πολύ γέλιο και ήταν η πιο geeky ομιλία που ακούσαμε. Ακόμα και αν δεν είχε πει τίποτα αξιόλογο, θα είχε την αμέριστη προσοχή και συμπαράστασή μου μόνο και μόνο επειδή είδα στην προβολή τον Gene Rodenberry, το Star Trek και τον Sheldon. Και είδαμε πως ολα τα γκατζετάκια που κάποτε ήταν επιστημονική φαντασία τώρα είναι πραγματικότητα.

Φώτης Αντωνόπουλος

Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο Κώστας Πολυχρονόπουλος. Ένας άνθρωπος που παρά τις προσωπικές του δυσκολίες έκανε πράξη το όραμά του για τον “Άλλο Άνθρωπο” και έχει δημιουργήσει την Κοινωνική Κουζίνα, σιτίζοντας 3000 άνεργους. Βγαίνει με το κουζινάκι του στο δρόμο, φτιάχνει φαγητό με υλικά δικά του ή που έχουν προσφέρει διάφοροι και το δίνει σε περαστικούς. Όχι μόνο σε άνεργους και άστεγους. Θέλει όλοι να πάρουν ένα πιάτο φαγητό γιατί αυτό που κάνει δεν είναι φιλανθρωπία ή ελεημοσύνη. Είναι αλληλεγγύη. Και αυτό που ζητάνε οι άνθρωποι περισσότερο απ’ όλα είναι η επικοινωνία, που επιτυγχάνεται όταν μοιραζόμαστε όλοι μαζί ένα πιάτο φαγητό. Σας προτείνω να διαβάσετε περισσότερα για αυτόν τον άνθρωπο, γιατί η ιστορία του πραγματικά με άγγιξε. Και να βοηθήσετε όσοι μπορείτε.

Κώστας Πολυχρονόπουλος

Τελευταία ομιλία ήταν από τον Κώστα Μάλλιο, αντιπρόεδρο της Intellectual Ventures και ιδρυτικό στέλεχος του PJ Catalyst, ενός ελληνικού επενδυτικού οργανισμού που χρηματοδοτεί μεγάλες ιδέες και επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Θέλησε να μας πει πως ακόμα και μέσα στην κρίση υπάρχουν δουλειές και ευκαιρίες, αρκεί να ξέρεις που να κοιτάξεις, και να μας δώσει μερικές ιδέες. Καλή προσπάθεια, αλλά σε λάθος κοινό θεωρώ. Πολύ ωραία η ομιλία του και πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά πολύ αμφιβάλλω πως υπήρχε έστω και ένας στο κοινό που να είχε τις γνώσεις να εφαρμόσει αυτά που μας είπε. Και θεωρώ πως η πλειοψηφία του κόσμου (αν όχι όλοι), φεύγοντας, δεν είχε εμπνευστεί βλέποντας τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας με τις διάφορες εφαρμογές που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι, αλλά είχε κολλήσει στο χάπι που καταπίνεις και σε ρουφιανεύει στην κόρη σου αν πήρες όλα σου τα φάρμακα ή όχι…

Κώστας Μάλλιος

Κλείνοντας έχω να πω πως το TEDx Kalamata 2013 ήταν μια εξαιρετική διοργάνωση, μια καλοδουλεμένη και εμπνευσμένη δουλειά, και θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα που δούλεψε για αυτή. Θεωρώ πως και ο Δήμος θα έπρεπε να τη στηρίξει περισσότερο, γιατί είναι ένας θεσμός που πρέπει να κάνει περήφανη την πόλη μας και που την αναδυκνύει σε κέντρο πολιτισμού, διανόησης και επιχειρηματικότητας. Χάρηκα πολύ που το παρακολουθήσαμε και περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο!

Κλείνει και η δεύτερη μέρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.