Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Menstrual cups

Μια διακοπή από το ταξίδι μας στη Βιέννη, για να κάνω ένα ποστ, αφιερωμένο στην Ημέρα της Γης.

Ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στη Γη είναι η ποσότητα σκουπιδιών που παράγουμε. Εδώ και χρόνια κάνουμε ως οικογένεια προσπάθειες να μειώσουμε τα σκουπίδια μας. Αυτό σημαίνει πως αποφεύγουμε οτιδήποτε είναι μιας χρήσης, έχουμε πάνινες σακούλες όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ ή στην αγορά, κάνουμε κομποστοποίηση και ανακύκλωση και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα κάποιος στο facebook έβαλε ένα άρθρο για μια κοπέλα που εδώ και δυο χρόνια δεν έχει παράξει καθόλου σκουπίδια. Μου έκανε απίστευτα μεγάλη εντύπωση και με έκανε να θέλω να μειώσω ακόμα περισσότερο τα σκουπίδια μας. Αυτό που αναρωτήθηκα αμέσως είναι τι κάνει αυτή η κοπέλα για την περίοδό της. Και κάπως έτσι έπεσα πάνω στα menstrual cups τα οποία άμεσα με ιντρίγκαραν.

Από εδώ και πέρα το ποστ αφορά την περίοδο και ίσως να μη θέλετε να συνεχίσετε το διάβασμα. Πιθανώς να σας φανεί, εκτός από αδιάφορο, ψιλοαπαίσιο. Θεωρείστε λοιπόν πως σας έχω προειδοποιήσει και ας συνεχίσει το διάβασμα μόνο όποιος ενδιαφέρεται / αντέχει. Οι υπόλοιποι μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό επιβίωσης σε ταξίδι με παιδιά (αν έχετε οικογένεια με μικρά παιδιά) ή ακόμα μια συζήτηση του Γιώργου για την Παγκόσμια Οικονομία, όταν ήταν ακόμα 8 χρονών.

Αφού έφυγαν λοιπόν όσοι ήταν να φύγουν (αν είστε ακόμα εδώ κακό του κεφαλιού σας), προχωράω.

Τα menstrual cups είναι κυπελάκια που χρησιμοποιεί κανείς αντί για άλλες μεθόδους, κατά την περιόδο. Υπάρχουν πάααρα πολλές μάρκες, είναι διαδεδομένα στο εξωτερικό και είναι φτιαγμένα στην πλειοψηφία τους από medical grade silicone.

Μέχρι τώρα ήξερα φυσικά μόνο τις σερβιέτες και τα ταμπόν. Τις πρώτες σταμάτησα νωρίς να τις χρησιμοποιώ καθώς βρίσκω πως έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Μπορείς να τις διακρίνεις εάν φοράς ένα πιο στενό παντελόνι, είναι εύκολο να έχεις ατυχήματα, είναι ιδιαίτερα αναξιόπιστες το βράδυ και βεβαίως είναι ένας όγκος ανάμεσα στα πόδια σου. Δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα και σε δυσκολεύουν και κατά τα υπόλοιπα αθλήματα. Γενικά δε μου άρεσαν ποτέ.

Τα ταμπόν λύνουν πολλά από τα παραπάνω προβλήματα. Συνεχίζεις να μπορεί να έχεις ατυχήματα βεβαίως, πρέπει να διαλέγεις το σωστό μέγεθος κάθε φορά (εγω είχα 3 διαφορετικά μεγέθη στο ντουλάπι για καθε περίσταση) και βεβαίως πρέπει να… βάζεις χέρι. Δάχτυλο μάλλον… Φαντάζομαι πως αυτός είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για κάποιες. Εμένα με είχαν βολέψει πολύ, μου έδιναν ελευθερίες. Δε μπορώ να πω φυσικά, ειδικά κάποιες μάρκες ταμπόν είναι ιδιαίτερα gross όταν βγάζεις το ταμπόν και είναι σα παραγεμισμένο λουκανικάκι…

Τα mooncups είναι όπως είπα σαν κυπελάκια. Τα δυο αρνητικά τους είναι πως κι εδώ πρέπει να βάζεις χέρι (γιατί βάζεις το κυπελάκι στον κόλπο όπως θα έβαζες το ταμπόν περίπου), και μάλιστα λίγο παραπάνω απ’ ό,τι με τα ταμπόν. Δεύτερον βλέπεις αίμα. Το κυπελάκι γεμίζει με το αίμα και όταν το βγάζεις, όπως και να έχει, έχεις το γεύμα του δράκουλα στο χέρι σου. Εδώ όμως να πω πως εγώ το βρήκα λιγότερο απαίσιο από τα ταμπόν αυτό. Έχεις έλεγχο στο σώμα σου, ξέρεις ακριβώς το αίμα που χάνεις, βλέπεις τι γίνεται. Τώρα εγώ είμαι και περίεργη φυσικά…

Από την άλλη έχουν χίλια δυο θετικά. Χρειάζεται αλλαγή καθε 12 ώρες. Αυτό σημαίνει το βάζεις το πρωί και το ξεχνάς μέχρι το βράδυ. Πας ταξίδι; δε χρειάζεται να υπάρχει τουαλέτα κάθε μια ώρα για να αλλάζεις. Πας για μπάνιο; κανένα πρόβλημα. Κάνεις άθλημα; πάλι κανένα πρόβλημα. Έχουν απίστευτα χαμηλότερη πιθανότητα ατυχήματος. Δε τα νιώθεις. Κυκλοφορείς ακόμα και γυμνή και δε φαίνεται τίποτα. Δε χρειάζεται να έχεις μαζί σου έξτρα σερβιέτες ή ταμπόν όταν βγαίνεις. Ακόμα και να χρειαστεί να αλλάξεις, το κυπελάκι είναι εκεί μαζί σου. Και φυσικά το πληρώνεις μια μόνο φορά και το χρησιμοποιείς για χρόνια. Τεράστια οικονομία ΚΑΙ απίστευτη μείωση σκουπιδιών. Είναι λοιπόν πρόταση που συμφέρει και το περιβάλλον και την τσέπη και τη βολή μας!

Διάβασα παντού πως μπορεί να πάρει και 3 κύκλους για να το συνηθίσεις. Εγώ ενθουσιάστηκα έτσι με την πρώτη φορά που το χρησιμοποιήσα. Δεν είχα κανένα πρόβλημα. Ίσως να φταίει φυσικά και η εμπειρία με τα ταμπόν, ή ακόμα και το ίδιο το σώμα μου.

Θα σας δώσω παρακάτω διάφορους συνδέσμους που ίσως σας φανούν χρήσιμοι εάν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Μπορεί κανείς να αγοράσει από το ίντερνετ, είδα πως κυκλοφορεί μια μάρκα και στην Ελλάδα.

Αυτό το ποστ φυσικά δεν είναι χορηγημένο (άλλωστε δεν ανέφερα καν τι μάρκα αγόρασα εγώ), αλλά πραγματικά μου άρεσε πολύ σαν προϊόν και απορώ γιατί δεν κυκλοφορεί ευρέως. Δεν το είχα καν ακούσει πιο πριν.

http://menstrualcup.co/

http://www.wikihow.com/Choose-a-Menstrual-Cup

http://www.wikihow.com/Use-a-Menstrual-Cup

http://www.buzzfeed.com/becagrimm/x-reasons-you-should-switch-to-menstrual-cups-your-en98#.cyoN7lLZm

Και κυρίως προτείνω να δείτε όλα τα βιντεάκια της κοπελίτσας εδώ https://www.youtube.com/watch?v=X4idRtbYagE. Είναι μικρούλα, αλλά τα λέει πολύ κατανοητά και απλά και είναι σούπερ να βλέπεις τόσο μικρά κορίτσια τόσο άνετα.

Αυτά πιστεύω είναι αρκετά για αρχή, αν σας ενδιαφέρει κάντε και τη δική σας αναζήτηση!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.