Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Γρηγοριανό ημερολόγιο και άλλα

Χτες κάνοντας μια βόλτα σε άλλα μπλογκ της γειτονιάς, διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον ποστ από τον Versutia.
Μιλάει για ένα καινούριο ημερολόγιο. Να καταργηθεί το γρηγοριανό δηλαδή και να έχουμε καινούριο τρόπο να μετράμε το χρόνο. Το έψαξα λίγο το θέμα και βρήκα πως έχουν γίνει πάρα πολλές προτάσεις για ένα καινούριο ημερολόγιο. Δεν θα το είχα φανταστεί ποτέ! Υπάρχουν πολλά παράπονα λοιπόν για το γρηγοριανό ημερολόγιο καθώς:
“requires continual schedule-revisions for many important activities, such as education. It also precludes regular divisions within the year necessary for accurate statistical comparisons. Half-years have an equal number of days only in leap-years; the year never divides evenly into quarters; the months are irregular; and neither the year nor the months can be divided regularly into weeks.”
Και ένα που έχει ξεχωρίσει ο Versutia είναι το Symmetry 454 που μου φάνηκε πάρα πολύ ενδιαφέρον (διαβάστε το ποστ του Versutia για παραπάνω).
Διάβασα λοιπόν πως έχουν γίνει κάμποσες αλλαγές ημερολογίων κατά καιρούς, αλλά πιστεύω πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δεχτεί τώρα ο κόσμος μια τέτοια αλλαγή, καθώς όλη η ζωή μας καθορίζεται από αυτό και οι άνθρωποι νομίζω αντιδρούν πολύ στις αλλαγές.
Απο τήν άλλη δέχτηκαν την αλλαγή του νομίσματος, γιατί όχι κάτι τέτοιο που θα είχε πάντα την Πρωτοχρονιά Δευτέρα και τα Χριστούγεννα Πέμπτη;

4 thoughts on “Γρηγοριανό ημερολόγιο και άλλα

 1. Koyan

  Ένας καλός τρόπος να το δεχτεί ο κόσμος είναι να του φτιάξεις περισσότερες αργίες με αυτό το ημερολόγιο: πχ, άν είναι πάντα η πρωτοχρονιά δευτέρα, έχω ένα καλό λόγο να θέλω το νέο ημερολόγιο: έχω ένα τριήμερο κάθε χρόνο, ενώ με το τωρινό σύστημα τα 2 από τα 7 χρόνια χάνω την αργία 🙂

 2. Σπασίκλας

  Το πρόβλημα είναι οι παραδόσεις και κυρίως οι θρησκευτικές. Οι άνθρωποι συνδέουν το ημερολόγιο με τις παραδόσεις τους ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχεύει. Ενδεικτικό είναι πχ πως υπάρχουν ακόμα παλεοημορολογίτες. Το ημερολόγιο όμως δεν έχει καμία ουσιατική σύνδεση με τη θρησκεία. Επινοήθηκε από ανθρώπους όταν δυστυχώς οι γνώσεις μας ήταν περιορισμένες.
  Πάντως μια μεταρρύθμιση δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Πολλοί λαοί ακολουθούν διπλά ημερολόγια, πχ οι Ασιάτες που εφαρμόζουν το γρηγοριανό που είναι το defacto παγκόσμιο στάνταρτ αλλά και το παραδοσιακό τους για τις γιορτές του.

 3. vasvoe

  Εγώ είμαι για την αλλαγή πάντως! Μια βδομάδα 7 μέρες μαζεμένες διακοπές χωρίς να χρειαστεί αν πάρεις άδεια;; Και το συζητάμε ακόμα;;

 4. l' esprit de l' escalier

  Εμένα μου αρέσει αυτή η κουβέντα για το”τι μέρα πέφτει φέτος η Πρωτοχρονιά” και τα σχετικά. Μου αρέσει που δεν υπάρχει συμμετρία και κανονικότητα στον αριθμό των ημερών των μηνών κτλ., νομίζω πως αυτό είναι πιο κοντά στην εντροπία και στο χάος, άρα στην πραγματική ζωή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.