Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Βιέννη: οδηγός επιβίωσης

Ε, να τελειώνουμε πια με τα ποστ για τη Βιέννη. Έχουμε επιστρέψει σχεδόν μια εβδομάδα, αλλά οι μέρες κύλησαν χωρίς να τις καταλάβουμε και ακόμα συνερχόμαστε από τον ποδαρόδρομο.

Σε συνέχεια λοιπόν των οδηγών επιβίωσης για τη Ρώμη, και για το Παρίσι, ας δούμε τι χρειάζεται να ξέρει ο επισκέπτης στη Βιέννη, σύμφωνα με αυτά που είδα εγώ. Το ποστ έχει ανανεωθεί μετά το εκ νέου ταξίδι μας στη Βιέννη, το 2015.

Πριν:

Κλείστε ένα καλό ξενοδοχείο. Μπείτε στο site booking.com , βρείτε ξενοδοχεία στην περιοχή, διαβάστε τις κριτικές, δείτε τιμές και αποφασίστε. Κατά τη γνώμη μου τα κριτήρια θα πρέπει να είναι (με σειρά προτεραιότητας): με καλές κριτικές, κοντά σε σταθμό του μετρό, ΜΕ πρωινό, σε λογική τιμή και να έχει δωρεάν ίντερνετ. Εμείς το 2011 κλείσαμε στο ξενοδοχείο Kummer, το οποίο πληρούσε όλες αυτές τις προδιαγραφές, εκτός από το ίντερνετ. Εκεί ξεγελαστήκαμε λιγάκι γιατί γράφει πως έχει ίντερνετ σε όλα τα δωμάτια, αλλά δε γράφει πως το χρεώνουν σε αστρονομικές τιμές.  Γενικά όμως μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Εάν το ξενοδοχείο είναι κοντά σε σταθμό του μετρό δεν πειράζει να είναι λίγο πιο μακριά από το κέντρο, γιατί η Βιέννη έχει εξαιρετικό σύστημα μετρό. Οπότε θα γλυτώσετε χρήματα χωρίς να έχει επιπτώσεις στην επίσκεψή σας. Βεβαιωθείτε όμως πως το πρωινό συμπεριλαμβάνεται στην τιμή, γιατί με ένα καλό πρωινό θα γλυτώσετε έξοδα διατροφής.

Άλλη επιλογή βεβαίως είναι να κλείσετε δωμάτιο ή σπιτάκι μέσω του airbnb ή του wimdu. Πριν το ταξίδι μας το 2015 κοιτάζαμε τιμές και είχαμε βρει σπιτάκια μέσα στη Βιέννη με κόστος 70-80 ευρώ τη βραδιά (και για τους 4). Και εκεί έχει κριτικές από τον κόσμο, οπότε μπορείτε να βρείτε καλές ευκαιρίες.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού και εξοπλιστείτε αναλόγως με τα κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ (ομπρέλα που να μπαίνει στην τσάντα πχ). Νομίζω πως βρέχει αρκετά στη Βιέννη, αν και εμείς είχαμε πάρα πολύ ωραίο καιρό και γυρνάγαμε με κοντομάνικα (εγώ τουλάχιστον).  Έχει όπως είπα πολύ καλό σύστημα μετρό, αλλά είναι μικρή πόλη και την περπατάς πάρα πολύ εύκολα. Είναι και καλύτερο, γιατί την βλέπεις όλη. Οπότε και εδώ θα πω, πάρτε παπούτσια για περπάτημα. Αν είναι εποχή που δε βρέχει, ένα καλό αθλητικό παπουτσάκι για περπάτημα είναι ό,τι πρέπει. Προσοχή γιατί και εδώ έχει πλακόστρωτα και το τακούνι δε θα βοηθήσει καθόλου.

Ένας καλός οδηγός είναι πάντα χρήσιμος. Εμείς είχαμε μαζί μας το Eyewitness Travel – Vienna που ήταν αρκετά αξιόπιστο και πήραμε πολλές πληροφορίες από εκεί. Το άλλο ζευγάρι είχε μαζί το Top 10 Vienna, στην ελληνική και κάπως παλαιότερη έκδοση όμως και σε κάποια πράγματα ήταν παροχημένο (πχ κάποια μαγαζιά είχαν κλείσει). Επίσης κάποιες από τις προτάσεις του δεν μας ικανοποίησαν. Όμως και οι δύο οδηγοί ήταν χρήσιμοι και τους χρησιμοποιήσαμε ως ξεναγούς. Το Top 10 είναι εξαιρετικά εύχρηστο, ειδικά για όσους πάνε για λίγες μέρες, μια που έχει τα 10 καλύτερα από τα πάντα μαζεμένα. Ακόμα και αν δεν έχετε οδηγό όμως, υπάρχει πάντα το ίντερνετ. Πριν το ταξίδι κάντε μια ωραία αναζήτηση και βρείτε  τα αξιοθέατα που σας ενδιαφέρουν και κάντε το πλάνο σας. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο site, το Visit a City, στο οποίο του λες την πόλη που θες να πας, τις μέρες και σου δίνει προτεινόμενο πλάνο, το οποίο εσύ μετά μπορείς να αλλάξεις όπως θέλεις. Εμένα με βόλεψε πολύ ειδικά τη δεύτερη φορά που πήγαμε και κάτσαμε πολλές μέρες και θέλαμε να δούμε όσο περισσότερα αξιοθέατα γινόταν.

Δείτε αν σας συμφέρει να αγοράσετε ένα Vienna Pass. Ανάλογα με τις μέρες που θα μείνετε και τι έχετε στο μυαλό σας να κάνετε είναι πολύ πιθανό να σας συμφέρει απόλυτα. Εμείς πήραμε για όλους και τις βρήκαμε ιδιαίτερα εξυπηρετικές. Πρώτον γιατί άξιζαν τα λεφτά τους (για να κάνουμε όσα κάναμε εντέλει θα είχαμε δώσει τα διπλά λεφτά) και δεύτερον γιατί μας έδωσαν κίνητρο να δούμε ακόμα περισσότερα πράγματα. Και δε χρειαζότα να κουβαλάμε πολλά λεφτά.

Πιστεύω πως η άνοιξη ή και το καλοκαίρι είναι από τις καλύτερες εποχές να πας, και γιατί θα έχει καλό καιρό για περπάτημα, αλλά και γιατί μπορείς να κάνεις εκδρομές στο Δούναβη (δες παρακάτω)

 

Μόλις φτάσετε:

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη. Κυρίως το γρήγορο τρένο (City Airport Train – CAT),  τα λεωφορεία, το κανονικό τρένο και τα ταξί. Τώρα το τι συμφέρει, εξαρτάται από το πόσοι είσαστε και πού πάτε. Αν είσαστε για παράδειγμα 4 όπως εμείς, μπορείτε να σκεφτείτε το ταξί. Κοστίζει 33-35€, ΔΕΝ σας κλέβουν – είναι στάνταρ ταρίφα, και σας πάει από το αεροδρόμιο κατευθείαν στο ξενοδοχείο σας χωρίς να κουβαλάτε βαλίτσες, άνετα και ωραία, μέσα σε 20 λεπτά. Υπάρχουν ταξί που χωράνε μέχρι και 8 άτομα (με την ίδια τιμή πάντα). Τώρα αν είσαστε 2 ή δεν έχετε πολλές βαλίτσες και πάτε κάπου βολικά, συμφέρει το τρένο. Το οικογενειακό εισητήριο στο κανονικό τρένο κοστίζει 6,6€ μόνο και κάνει γύρω στη μισή ώρα να φτάσει στον κεντρικό σταθμό. Το CAT το οποίο είναι γρήγορο, σε πάει σε 15 λεπτά στο κεντρικό σταθμό του μετρό. Κοστίζει γύρω στα 10€ αλλά μπορεί να κλείσετε εισητήρια πιο φτηνά μέσω του σάιτ τους (ή με το boarding pass αν έχετε πάρει την Austrian airlines).

 

Μετακίνιση στην πόλη:

Προτείνω περπάτημα. Είναι μικρή πόλη και μπορείς άνετα να την περπατήσεις. Παρ’ όλ’ αυτά σίγουρα θα χρειαστείτε και το μετρό. Αν το ξενοδοχείο σας είναι λίγο πιο έξω από το κέντρο θα πάρετε μετρό για να πάτε σε έναν κεντρικό σταθμό και να ξεκινήσετε το περπάτημα από εκεί. Έτσι κι αλλιώς κάποια από τα πράγματα που αξίζει να δει κανείς είναι σε διαφορετικές άκρες της πόλης, οπότε θα χρειαστεί να πάτε με μετρό. Γενικώς προτείνω να ξεκινάτε πηγαίνοντας με το μετρό σε μια στάση και μετά… περπάτημα στη γύρω περιοχή.

Για το μετρό λοιπόν υπάρχουν διάφορες επιλογές στα εισητήρια. Δείτε το σάιτ τους στο οποίο βλέπεις τιμές και επιλογές. Σίγουρα δε συμφέρει το απλό εισητήριο αν είναι να μείνεις μέρες, καλύτερα να πάρεις ημερήσιο / τριήμερο/ εβδομαδιαίο ή ό,τι χρειάζεσαι. Το μετρό τους είναι σαν το δικό μας, δηλαδή μπορείς να μπεις και να βγεις στην ουσία χωρίς εισητήριο και έχουν ελεγκτές. Όσο ήμασταν εμείς εκεί δεν μας έλεγξε ποτέ κανείς. Όμως αν σας πιάσουν χωρίς εισητήριο θα πληρώσετε πρόστιμο, όπως κι εδώ (ή 50 ή 70 ευρώ δε θυμάμαι).

Το μετρό τους είναι πάρα πολύ συχνό και γρήγορο, έχει κάθε 2 λεπτά τουλάχιστον και δεν βρήκαμε ποτέ ιδιαίτερο κόσμο, ό,τι ώρα και να μπήκαμε μέσα. Είναι πάρα πολύ εξυπηρετικό. Θα βρείτε χάρτες του μετρό σε κάθε σταθμό αλλά βεβαίως καλό θα είναι να έχετε έναν τυπωμένο ή να έχει ο οδηγός σας, για να κάνετε εύκολα τα πλάνα σας.

Προσέξτε γιατί ενώ οι Βιεννέζοι είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να βοηθήσουν και να σου δώσουν οδηγίες αν ζητήσεις, ταμπέλες γενικώς για τους τουρίστες δεν πολυυπάρχουν. Και ό,τι υπάρχει είναι στα Γερμανικά.

Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα. Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι παντού και η πόλη είναι πολύ φιλική στους ποδηλάτες. Υπάρχουν σταθμοί με ποδήλατα στην πόλη, όπου μπορείς να πάρεις και να αφήσεις ποδήλατο.

 

Εκεί:

Στη Βιέννη μιλάνε αυστριακά, δηλαδή γερμανικά με άλλη προφορά (σσσσ μη τους το πείτε αυτό όμως… Έχω την εντύπωση πως δεν τα πάνε πολύ καλά με τους γείτονές τους ). Αν γνωρίζετε γερμανικά θα μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα, μια που όλες οι λέξεις είναι ίδιες. Όμως οι περισσότεροι μιλάνε και αγγλικά και στα περισσότερα εστιατόρια και καφέ υπάρχουν και αγγλικοί κατάλογοι αν ζητήσετε. Ακόμα και να μη μιλάνε όμως, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να συνεννοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν.

Να κάνετε βόλτα με μια άμαξα. Έχουν πιάτσα μπροστά στην πλατεία του Αγ. Στεφάνου. Μπορείς να κάνεις βόλτα διάρκειας 20, 40 ή 60 λεπτών. Το κόστος αντίστοιχα είναι 40, 65 και 90 ευρώ. Εμείς κάναμε των 40 λεπτών, αλλά πιστεύω πως αξίζει και της μιας ώρας. Νομίζαμε πως θα βαρεθούμε για περισσότερο, αλλά δεν είναι έτσι. Η ώρα περνάει πολύ ευχάριστα και γρήγορα, βλέπεις πολλά αξιοθέατα, χαίρεσαι τη βόλτα και ξεκουράζεις και τα πόδια σου 🙂

Οι ξεναγήσεις αξίζουν σε μουσεία κλπ Δυο φορές πληρώσαμε για ξενάγηση και δεν το μετανιώσαμε.

Το νερό της βρύσης τους πίνεται. Όταν κάθεστε για φαγητό και γλυκό ζητήστε να σας φέρουν νερό γιατί αλλιώς δεν… Θα ρωτήσουν αν θέλετε still ή sparkling, εσείς πείτε tap water (της βρύσης). Προετοιμαστείτε φυσικά γιατί τα ποτήρια που θα σας φέρουν θα είναι… σφηνοπότηρα 🙂 🙂

Σε πολλά από τα καφέ της πόλης έχει δωρεάν wi-fi.

Αν έχετε μέρες να κάνετε οπωσδήποτε μια εκδρομή στο Δούναβη. Βλέπεις ένα άλλο θέαμα γύρω σου, διαφορετικό. Δείτε αυτό το σάιτ που έχει πολλές εκδρομές.

Στο δρόμο και κυρίως έξω από την Όπερα και το ναό του Αγ. Στεφάνου, θα βρείτε ντυμένους τύπους που προσπαθούν να σας πείσουν να πάτε σε κάποια συναυλία. Αποφασίστε αν θέλετε να το κάνετε, βασισμένοι στο εξής: οι παραστάσεις αυτές είναι για τουρίστες. Δεν είναι σε σούπερ μέρη, ούτε με σούπερ ορχήστρες. Είναι γύρω στα 15 άτομα (στην καλύτερη περίπτωση) που παίζουν τα πιο γνωστά και εύπεπτα κομμάτια. Αν δεν είστε γνώστες και φαν της κλασικής μουσικής, τότε είναι μια χαρά. Θα σας κάνουν και “ειδικές τιμές” που φαντάζομαι τις κάνουν σε όλους πάντα. Δεν είναι και το πιο φτηνό πράγμα. Εμείς πληρώσαμε 40 ευρώ, ενώ μετά πήγαμε στο μέγαρο Μουσικής (στην Ελλάδα) και είδαμε Όπερα και πληρώσαμε 50…

Υπάρχουν σε πολλά μέρη κοινόχρηστες τουαλέτες. Κοστίζει 50 λεπτά να πάτε (εκτός από τη μουσική τουαλέτα στο μετρό της Όπερας, όπου κοστίζει 70 λεπτά αλλά ακούς κλασική μουσική μέσα), υπάρχει μια κυριούλα σε κάθε τουαλέτα που τη φροντίζει και είναι πεντακάθαρες. Μπήκα σε τουαλέτα του κεντρικού σταθμού του μετρό και η τουαλέτα ήταν πιο καθαρη απ’ ό,τι είναι στο σπίτι μου! Στα μαγαζιά είναι κυρίως δωρεάν η τουαλέτα, σε κάποια όμως σε κεντρικά σημεία, και πάλι πληρώνεις (φαντάζομαι γιατί μπαίνουν μέσα οι άσχετοι περαστικοί).

Ένας τύπος μας είπε πως στη Βιέννη πάει κανείς για 3 πράγματα: το Σνίτσελ, τη Sacher Torte και τη μουσική. Εγώ θα συμφωνήσω με αυτό αν αντικαταστήσουμε τη Sacher Torte με άλλο γλυκό!  Αν θέλετε να παρακολουθήσετε παράσταση στην Όπερα, καλό θα είναι να έχετε κλείσει εισητήριο πολύ πριν, αλλιώς το πιο πιθανό είναι να μη βρείτε (και φυσικά να είστε έτοιμοι να πληρώσετε αδρά το εισητήριο). Σνίτσελ φάτε σε ένα καλό μαγαζί για να το ευχαριστηθείτε και Sacher Torte… Τι να πω. Θα πρότεινα να ΜΗΝ τη φάτε στο ξενοδοχείο Sacher. Ίσως στο Cafe Museum ή τα άλλα αντίστοιχα να είναι πιο νόστιμη, γιατί είχαν γενικώς καλύτερα γλυκά. Γενικά και για τα γλυκά προτείνω να πάτε σε καλή καφετέρια για να τα φάτε. Μια φρέσκια πάστα δε συγκρίνεται με τίποτα!

 

Φαγητό:

Δεν θα πεινάσετε. Μπορεί να μην είναι το πιο νόστιμο φαγητό που έχω φάει, αλλά είναι αρκετά καλό. Και τα σνιτσελάκια (αν δεν σας ενοχλούν τα τηγανιτά) είναι σούπερ. Έχει και μαγαζιά με πιο διεθνή κουζίνα και στην τελική έχει και Mc Donalds… Εμείς πάντως θελήσαμε να φάμε κυρίως παραδοσιακή κουζίνα. Μια φορά πας. Σνίτσελ θα βρείτε δυο ειδών. Από χοιρινό που είναι πιο φτηνά (γύρω στα 13 ευρώ υπολογίστε) και από μοσχάρι που είναι το ορίτζιναλ βιεννέζικο σνίτσελ και κάνει πάνω από 18 ευρώ. Και τα δυο είναι νόστιμα (σε καλό μαγαζί πάντα), αλλά το μοσχαρίσιο είναι πιο ωραίο. Πιο ζουμερό και μαλακό.

Εάν θέλετε φτηνό και καλό φαγητό, υπάρχουν τα Vapiano. Αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων με πολύ νόστιμο φαγητό. Έχει παντού, τρως ωραία και δίνεις λιγότερο από 10€ το άτομο. Υπάρχουν και άλλα μαγαζιά, όπως πχ το Pizza Bizi που παίρνεις το 1/4 της πίτσας με 3€.

Όσο για τα γλυκά, σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις. Δεν είναι όλα καλά και εξαρτάται από το πού θα τα φας. Είναι στην ουσία πάστες, οπότε οσο πιο φρέσκιες, τόσο καλύτερα. Μετά έχουμε τα κέικ που για μας δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και τα στρούντελ που εμένα μου αρέσουν πολύ. Και βέβαια θα βρει κανείς πολλές σοκολάτες…. Η Βιέννη είναι γεμάτη σοκολάτες, αλλά μεγάλο μέρος αυτών είναι γεμιστές με αμυγδαλόπαστα, κάτι που εμένα δε με ενθουσιάζει. Αυτό ισχύει κυρίως για τις τουριστικές σοκολάτες. Κυκλοφορούν και πολλές σοκολάτες σαν χειροποίητες, εξαιρετικά νοστιμες, πρωτότυπες κλπ αλλά βεβαίως και πανάκριβες. Ίσως το καλύτερο γλυκό που φάγαμε στη Βιέννη να είναι οι γκοφρέτες τους, οι Manner, τις οποίες τσακίσαμε. Τις βρίσκεις παντού, είναι ανάλαφρες, πεντανόστιμες (και χωρίς γάλα).

Αυτό που με εντυπωσίασε και δεν περίμενα, ήταν το παγωτό. Δεν έχει λοιπόν μόνο στη Ρώμη τέλειο παγωτό, έχει και στη Βιέννη. Ίσως το πιο νόστιμο παγωτό που έχω φάει, και βρήκα με άνεση και vegan παγωτό (ακόμα πιο νόστιμο). Όλοι κυκλοφορούσαν με ένα παγωτό στο χέρι, από το πρωί ως το βράδυ.

Επίσης αν σας αρέσει ο καφές, στη Βιέννη έχει πολύ μεγάλη ποικιλία από καφέδες, κυρίως σε διάφορους συνδιασμούς με γάλα. Έχει φυσικά και ζεστή σοκολάτα, αλλά μια φορά που πήραμε δεν μπορώ να πω πως ήταν και τόσο ιδιαίτερη.

Πάντως τα κιλάκια θα τα πάρετε μόνο από τις δοκιμές 🙂

Μην ξεχάσετε τη φωτογραφική σας μηχανή και.. είστε έτοιμοι!!!

Δείτε το tag Βιέννη για να διαβάσετε τις επισκέψεις μας στη Βιέννη το 2011 αλλά και το 2015, να διαβάσετε για τα φαγητά, τα γλυκά, αλλά και τα περίεργα που συναντήσαμε.

3 thoughts on “Βιέννη: οδηγός επιβίωσης

  1. Sophia

    Έχω την εντύπωση ότι τα κιλάκια τα πήρα και με το που είδα απλά τις φωτογραφίες!!!
    ;-Ρ

  2. Pingback: Πάσχα στη Βιέννη | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

  3. Pingback: Βιέννη 2015 – Τετάρτη | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.