Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του καιρού μας, το οποίο είναι εν δυνάμει καταστροφικό για την ανθρωπότητα, αλλά δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε από κανένα μέσο.
Η ιστορία έχει ως εξής: από τον Οκτώβριο του 2006 οι μελισσοκόμοι στην Αμερική παρατήρησαν πως ένα μεγάλο ποσοστό των μελισσών τους, είχε εξαφανιστεί από τα μελίσσια. Μια απώλεια του 10-20% είναι συνηθισμένη και αποδεκτή κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά εδώ μιλάμε όμως για ξαφνικές απώλειες της τάξης του 30-80% (ένας από τους μελισσοκόμους βρήκε εγκαταλελημένα τα 364 από τα 400 μελίσσια του). Το φαινόμενο αυτό εξαπλώνεται και έτσι εκτός από την Αμερική, έχουν εξαφανιστεί μέλισσες από τον Καναδά και την Ευρώπη (μέσα σε αυτές τις χώρες και η Ελλάδα).
Η κατάσταση αυτή πήρε την ονομασία Colony Collapse Disorder (CCD) ή «Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας». Αυτό σημαίνει πως ο πληθυσμός της κυψέλης εξαφανίζεται ξαφνικά, αφήνοντας πίσω μόνο τη βασίλισσα, το γόνο και λίγες νεαρές εργάτριες. Πτώματα δεν βρίσκονται πουθενά, οι μέλισσες απλώς εξαφανίζονται. Για αυτό το λόγο δεν μπορούν να τις εξετάσουν για να βρουν τι ακριβώς φταίει και μπορούν να κάνουν μόνο εικασίες.
Οι επιστήμονες σηκώνουν ψηλά τα χέρια, μια που όλες οι εξηγήσεις που έχουν να δώσουν μέχρι στιγμής, κάπου χάνουν. Έχουν αναφερθεί ως αίτια τα παράσιτα, τα εντομοκτόνα, η κλιματική αλλαγή, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και τελευταία τα κινητά τηλέφωνα.
Το φαινόμενο αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για τους εξής λόγους:
- Η εξαφάνιση του πληθισμού είναι μαζική και ξαφνική, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία.
- Σε αντίθεση με εξάρσεις ασθενιών στο παρελθόν, δεν μπορούν να εντοπιστούν πτώματα μελισσών πουθενά.
- Στις αποικίες που έχουν χτυπηθεί από αυτό το φαινόμενο, εξαφανίζονται ουσιαστικά όλες οι εργάτριες και μένουν μόνο η βασίλισσα, γόνος και λίγες νεαρές εργάτριες.
- Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, εάν ένα μελίσσι εγκαταληφθεί, άλλες μέλισσες ή έντομα πάνε και παίρνουν από μέσα το μέλι, το βασιλικό πολτό κλπ. Παρότι όμως αυτά τα μελίσσια είναι με γεμάτες αποθήκες, τα υπόλοιπα έντομα δεν το πλησιάζουν!
- Οι μέλισσες που βρίσκονται ζωντανές μέσα στο μελίσσι έχουν πάρα πολλές ασθένειες, παραμορφώσεις, δεν μπορούν να χωνέψουν τη γύρη και αρνούνται να φάνε.
Δυστυχώς όλες οι εξηγήσεις που έχουν δωθεί μέχρι σήμερα έχουν κενά. Εάν φταίει κάποια ασθένεια, που βρίσκονται όλες οι νεκρές μέλισσες; Εντομοκτόνα που έχουν κατηγορηθεί καθώς και γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, σε άλλες χώρες που εμφανίστηκε το φαινόμενο, δεν χρησιμοποιούνται. Και αν φταίνε τα κινητά τηλέφωνα, γιατί τα άλλα έντομα δεν πλησιάζουν τα μελίσσια;
Άλλη ερώτηση: εάν φταίνε εντομοκτόνα, γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ή κινητά τηλέφωνα, θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες ή θα θαφτούνε; Πόσο ηλίθια μπορεί να είναι η ανθρωπότητα;
Έχω ακούσει να λένε “και τι με νοιάζει εμένα εάν εξαφανιστούν οι φάλαινες, σάμπως τις βλέπω ποτέ;”. Ούτε για τις φάλαινες ισχύει, αλλά για τις μέλισσες δεν ισχύει ακόμα περισσότερο. Εάν σκέφτεστε πως απλώς θα χάσετε το πρωινό σας μελάκι, σκεφτήτε το ξανά. Οι μέλισσες παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημά μας και χωρίς αυτές θα καταρρεύεσει σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα μήλα, τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή και πάρα πολλά άλλα φρούτα, φυτά και λουλούδια, βασίζουν την αναπαραγωγή και καρποφορία τους στις μέλισσες. Χωρίς αυτές το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής δεν θα μπορεί να υπάρξει. Καταστροφικό όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα που τρέφονται από τα φυτά. Και η αλυσίδα φυσικά συνεχίζεται. Πόσοι άνθρωποι όμως το σκέφονται αυτό και γιατί ένα τόσο μεγάλο θέμα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ λίγα χρόνια τον άνθρωπο και τη φύση όλη στην καταστροφή, δεν έχει πάρει διαστάσεις; (και αν πράγματι φταίνει τα κινητά, θα καταφέρουν ή ακόμα θα δεχτούν οι άνθρωποι να απεξαρτηθούν από αυτά για να σωθούν οι μέλισσες;). Τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά.
Εάν οι μέλισσες είναι σαν τα δελφίνια του “γυρίστε το γαλαξία με οτοστοπ”, τότε αρχίστε να κοιτάτε τον ουρανό για μεγάλα κίτρινα διαστημόπλοια και κάντε κανένα οτοστοπ για τον Μπετελγκέζ. Αλλιώς, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω site, να ενημερωθείτε. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε.
Εγώ πάντως την πετσέτα την έχω πάντα μαζί μου!
Εντυπωσιακή πληροφορία!
Pingback: Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα » Blog Archive » Περιβάλλον