Με κάποιο τρόπο έφτασα να έχω κάνει πάνω από τις μισές συνταγές του βιβλίου και συνεχίζω ακάθεκτη.
Όλοι με ρωτάνε πότε προλαβαίνουμε να τα τρώμε όλα αυτά και αν έχω ξεπαραδιαστεί. Περιέργως κανείς δε ρωτάει πότε βρίσκω χρόνο και πώς και δεν έχω βαρεθεί ακόμα να μαγειρεύω κάτι κάθε μέρα… Για το αν τα τρώμε η απάντηση είναι σαφής: φυσικά και δε μένει τίποτα! Οι δόσεις είναι σχετικά μικρές και πολλά από αυτά που φτιάχνω κρατάνε για καιρό, όπως πχ τα μπισκότα. Τρώμε όλοι στην οικογένεια (κάνουμε ωραία πρωινά…), κάποια από αυτά τα βάζω στην κατάψυξη (λίγα βέβαια, δεν μένουν συνήθως) και έχουμε πολύ κόσμο που περνάει και τρώει! Κάποια από αυτά τα φτιάχνω όταν ξέρω πως θα έρθουν φίλοι και φυσικά είναι και μέρες που έρχονται και φίλοι του Γιώργου από εδώ, οπότε με 6-7 16χρονα αγόρια, τι να μείνει…
Για το ξεπαράδιασμα τι να πω, δεν έχουν και υλικά που να είναι ακριβά. Αλεύρι, αυγά, βούτυρο τα περισσότερα. Άντε να έχουν κάνα ξηρό καρπό και κάνα βατόμουρο που είναι λίγο πιο ακριβά. Έται κι αλλιώς κάτι θα έφτιαχνα, όχι κάθε μέρα, αλλά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Άρα δεν έχω νιώσει να ξεπαραδιάζομαι…
Ευτυχώς οι περισσότερες συνταγές είναι εύκολες και γρήγορες. Κάνα δυο φορές έχω κάνει και 2 μέσα στην ημέρα και έτσι έχω ελεύθερη την επόμενη. Μέχρι στιγμής δε το έχω νιώσει βάρος ή υποχρέωση, μου αρέσει πολύ. Φαντάζομαι το γεγονός πως είναι όλες οι συνταγές νόστιμες και ελαφριές παίζει ρόλο σε αυτό.
Πάμε να σας δείξω τι έκανα αυτές τις 5 μέρες λοιπόν:
Συνταγή ν.21 Τούρτα με φουντούκια
Ανήκει στις γιορτινές συνταγές του βιβλίου. Είναι πολύ ανάλαφρη και νόστιμη. Γίνεται με έναν τρόπο που δεν έχω ξανασυναντήσει, αφού στο ταψάκι βάζεις στρώμα από παντεσπάνι – πασπαλίζεις σοκολάτα/φουντούκια – στρώμα από μαρέγκα και το ψήνεις όλο μαζί. Δυο τέτοια και ενδιάμεσα και από πάνω σαντιγύ. Συνταγή εδώ: https://cookpad.com/gr/sintages/4938346-tourta-maregkas
Συνταγή ν.22 Ημίγλυκα ψωμάκια με σύκο και φουντούκι
Σαν μάφινς, γίνονται πολύ γρήγορα και έχουν μέσα κομματάκια ξερό σύκο και από πάνω φουντούκι. Το φοβόμουν το σύκο μέσα, αλλά εντέλει μου άρεσε. Θα μπορούσαν να γίνουν με πολλές παραλλαγές. Πχ με σταφίδες θα ήταν θαύμα!
Συνταγή ν.23 Ρολάκια κανέλας και ρολάκια κάρδαμου
Στις 4 Οκτωβρίου γιορτάζουν στη Σουηδία την ημέρα Ρολακίων Κανέλας. Οπότε, στις 4 Οκτωβρίου τα έφτιαξα κι εγώ να την τιμήσω! Τα στριφογυριστά είναι με κανέλα, ενώ αυτά που είναι σαν κόμποι είναι κάρδαμου. Εϊναι πολύ νόστιμα και πιο ελαφριά και άγλυκα από αυτά που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν. Άρεσαν πολύ σε όλους. Συνταγή εδώ: https://cookpad.com/gr/sintages/7599212-vetebullar-rolakia-kanelas-kardamou
Συνταγή ν.24 Πίτα με φρούτα και σος βανίλιας
Εδώ το βιβλίο έλεγε πίτα με βατόμουρα. Στην περιγραφή όμως έλεγε πως την έμπνευση την πήραν από συνταγή με μήλα. Είχα λοιπόν κάτι μήλα και ροδάκινα στην κατάψυξη, έτοιμα για γέμιση πίτας. Καιρός να αδειάζει η κατάψυξη είπα, να μπαίνει τίποτα καινούριο! Άρα η πίτα έγινε πίτα φρούτων. Ωραιότατη! Η σος βανίλιας από πάνω είναι σα να τρως πίτα με λιωμένο παγωτό. Φυσικά τρώγεται και χωρίς αυτή, όμως του δίνει το κάτι έξτρα.
Συνταγή.25 Μαρέγκες με τζίντζερ
Η σος βανίλιας ήθελε 3 κρόκους. Γενικά στις συνταγές δε σου περισσεύει τίποτα, δεν έχει έξτρα κρόκους ή ασπράδια. Εδώ όμως θα μου έμεναν 3 ασπράδια. Τι τύχη όμως, το βιβλίο έχει και μια συνταγή που θέλει ακριβώς 3 ασπράδια!!! Έτσι, στο πιτς φυτίλι, έγινε και αυτή η συνταγή για μαρέγκες με τζίντζερ, ελαφρώς πιο πικάντικες από τις κανονικές. Σίγουρα θα τους ταιριάζει λίγη σοκολατίτσα από πάνω!
Δείτε την πρώτη πεντάδα, τη δεύτερη πεντάδα, την τρίτη πεντάδα και την τέταρτη πεντάδα.
Υπέροχα φαίνονται όλα! Ελπίζω να δούμε και καμιά συνταγούλα στο σάιτ (αυτή την τούρτα με φουντούκια, τα μπισκοτάκια-μοσχοκάρυδο, την τάρτα αμυγδάλου φερειπείν… )
Προς το παρόν έχω μεταφράσει και ανεβάσει το κέικ κάρδαμο. Δεν μπορώ να μεταφράσω όλο το βιβλίο όπως καταλαβαίνεις (και δε το θεωρώ και σωστό δηλαδή). Επειδή πάρα πολύς κόσμος μου ζητάει τις συνταγές και ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις, είπα πως στο τέλος θα διαλέξω 2 ακόμα συνταγές (δεν ξέρω ακόμα πώς θα τις διαλέξω) και θα τις βάλω στο σάιτ.